Algemene Onderwijsbond

29-11-2011

Coalitie doet aan 'leraartje pesten' bij behandeling onderwijstijd

De AOb is teleurgesteld in de regeringspartijen CDA en VVD, die vandaag samen met de
gedoogpartners PVV en SGP instemden met het wetsvoorstel over onderwijstijd. De AOb toonde eerder zijn onvrede over het wetsvoorstel omdat minister Van Bijsterveldt ingrijpt in de arbeidsvoorwaarden en vakantiedagen van leraren afpakt zonder hier enige vorm van compensatie tegenover te stellen.

Vorige week zorgde de minister opnieuw voor commotie door zich aan te sluiten bij de PVV die een amendement indiende om de 1000 uur onderwijstijd uit te breiden naar 1040. Leraren, maar ook leerlingen en schoolbesturen gaven aan dat uitbreiding van 1000-uren norm slecht is voor de kwaliteit van het onderwijs. `Uiteraard zijn wij voor voldoende lessen, maar deze moeten kwalitatief goed zijn,' zegt AOb-bestuurslid Ton Rolvink, die vindt dat de coalitie het onderwijs een rotstreek heeft geleverd. `Dit is echt leraartje pesten. Met dit voorstel voelen leraren zich dubbel gepakt. Het uitbreiden van meer lesuren zonder meer collega's te kunnen aannemen leidt tot een nog hogere werkdruk en grote klassen. Daarnaast worden zonder noemenswaardige redenen vakantiedagen van het onderwijspersoneel afgepakt, zodat het voor studiekiezers weer minder aantrekkelijk wordt te kiezen voor een studie en loopbaan in het onderwijs.

De AOb gaat met scholieren en de werkgevers overleggen over een vervolgtraject. Rolvink: "Hier nemen we geen genoegen mee. De wet rammelt aan alle kanten en de 1040-urennorm voor het onderwijs is onwenselijk. Hopelijk ziet de Eerste Kamer dit wel in als zij gaan stemmen over het voorstel."