Universiteit Twente

OR goed voor het bedrijf

28 november 2011

Onderzoeker Jan Ekke Wigboldus van de Universiteit Twente laat met zijn proefschrift zien op welke wijze ondernemingsraden positieve economische effecten bewerkstelligen. Wigboldus gaat ook in op de voorwaarden waaraan een OR daartoe moet voldoen. Hij voerde zijn onderzoek uit in het IGS Instituut voor Innovatie en Governance studies en promoveert op 30 november 2011.

Ondernemingsraden dragen bij aan organisatieresultaten, dat toonde eerder onderzoek (vooral uit Duitsland) aan. Onderzoek op dit terrein is in Nederland vrij nieuw. Wigboldus deed een uitgebreide literatuurstudie en verrichtte acht intensieve case studies naar besluitvormingsprocessen. In deze processen bleek telkens, dat de OR overtuigend aan de organisatieresultaten bijdraagt.

Inzicht, acceptatie en correctie
Opbrengst van het onderzoek is een theorie bestaande uit drie kanalen ter bevordering van de economische impact van een organisatie. Tevens heeft de OR hierbij vier condities nodig. Het eerste kanaal berust op de inbreng van nieuwe informatie en oplossingen. De OR beschikt hier vaak over, dankzij de kennis van en contacten met de werkvloer. Informatie uit deze hoek is vaak nieuw voor het management en kan leiden tot economische verbeteringen. Het tweede kanaal betreft het creëren van acceptatie onder de medewerkers voor managementplannen. Hierdoor is de effectiviteit van de plannen beter gewaarborgd. In het derde kanaal corrigeert en blokkeert de OR managementgedrag dat niet in het belang van de onderneming is.

promotie wigboldus

Vier voorwaarden
De drie kanalen verschillen onderling wat betreft de condities die noodzakelijk zijn om elk kanaal effectief te benutten. De benodigde condities zijn macht (in subtiele en harde varianten), legitimiteit (in de perceptie van de bestuurder, zijn superieuren en de medewerkers), urgentie (gewicht van het belang en tijdsdruk) en complementariteit. "Deze laatste conditie vormt een toevoeging op een bestaand model. De OR dient een leemte op te vullen aan managementzijde (iets wat men niet kan, niet wil, niet ziet) om in staat te zijn tot positieve economische effecten. Het onderzoek heeft belangwekkende implicaties voor de praktijk van ondernemingsraden en bestuurders, maar biedt ook de basis voor vervolgonderzoek", zegt Wigboldus.

Meer informatie
drs. Jan Ekke Wigboldus promoveert op 30 november 2011 om 16.45 in gebouw de Waaier op de Universiteit Twente. Zijn promotor is prof. Looise. Het proefschrift: 'Bron van Meerwaarde. De economische effecten van de ondernemingsraad' is opvraagbaar. Contactpersoon voor de pers drs. Janneke van den Elshout, afdeling Persrelaties, 053-4895432.