Ingezonden persbericht


Persbericht

Kinderen uit Twijzel naar Kinderklimaattop in Den Haag!

Buitenpost, 29 november

Het was maandag een lange dag voor Mirjam en Jitta van CBS De Oanrin uit Twijzel. Om zes uur vertrokken beide meiden uit groep zeven en acht, samen met hun juf, met de trein naar Den Haag. Ze waren uitgenodigd om deel te nemen aan de kinderklimaattop, omdat ze met hun school fanatiek hadden deelgenomen aan de Groene Voetstappenactie.

Op de eerste dag van de 17de VN-klimaatconferentie in Durban (Zuid-Afrika) kwamen gisteren bijna veertig basisschoolleerlingen uit heel Nederland samen op het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor de vierde nationale Kinderklimaattop.

De kinderen bogen zich over oplossingen voor het klimaatprobleem en lanceerden praktische ideeën over de wijze waarop wij de uitstoot van broeikasgassen snel kunnen verminderen en natuur kunnen sparen. Mirjam en Jitta werden ingedeeld bij De Denkers en mochten hun idee over het verminderen van straatverlichting presenteren aan de klimaatgezant, de heer Hugo von Meijenfeldt, vertegenwoordiger van de Nederlandse regering op de VN klimaattop.

Uiteindelijk werd hun idee niet als gouden tip verkozen, maar volgende week mogen ze hun idee aan het college van de gemeente Achtkarspelen presenteren. De jury koos als Gouden Tip voor 2011: "Leren in, met en van de natuur".

Er was een lunch op het ministerie en via een live verbinding met Durban werden vragen van de kinderen beantwoord door VN jongerenvertegenwoordigers. Al met al een hele lange, spannende, boeiende dag.

50.501 Leerlingen
De kinderen vertegenwoordigden deze dag de 50.501 basisschoolleerlingen die in september Groene Voetstappen verzamelden. Zij deden dit door een week lang zoveel mogelijk lopend, steppend en fietsend naar school te gaan. Voor elke heen- of terugreis die lopend of fietsend werd afgelegd, kregen ze een Groene Voetstap. In totaal zijn in Nederland 454.509 Groene Voetstappen verzameld: daarmee kan je 11 keer de wereld rond. Alle Europese Groene Voetstappen worden 30 november a.s. in Durban aangeboden aan Christiana Figueres, secretaris-generaal van het VN-klimaatbureau UNFCCC.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht