Ingezonden persbericht


Den Haag, 29 november 2011

Bedrijfsleven wil eendracht en daadkracht in Zuidvleugel Randstad

De onsamenhangende overheidsinitiatieven en het gebrek aan verbindingen tussen overheid en bedrijfsleven en kennisinstellingen, staan de ontwikkeling van de Zuidvleugel van de Randstad in de weg. De Zuidvleugel heeft de economische potentie om een Europese topregio te worden, maar daarvoor is één economische agenda, één vervoersautoriteit en één acquisitieorganisatie voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven noodzakelijk. Dat staat in het manifest, dat Rein Willems, voorzitter Breed Beraad Bedrijfsleven Zuidvleugel van VNO-NCW West, gisteren aanbood aan gemeentelijke en provinciale bestuurders.

"Ziet u die koker in het plafond", zei Willems tijdens zijn presentatie op 28 november op het symposium over de Zuidvleugel in de oude lijmfabriek in Delft. "Het liefst zet ik daar alle bestuurders onder en laat ik lijm over hen uitstorten." Rein Willems, voormalig CEO van Shell Nederland, is de spreekbuis van het bedrijfsleven in de regio Den-Haag - Leiden - Delft - Dordrecht - Rotterdam - Westland. Hij maakt zich zorgen over de ontwikkeling van dit gebied. "Zolang allerlei overheidsorganen met eigen economische agenda's komen, komt er van de uitvoering weinig terecht en zal dit gebied concurrentiekracht verliezen. Nu weer de metropoolregio Den Haag - Rotterdam. Het is goed als deze steden intensiever gaan samenwerken, maar laat ze geen nieuwe, eigen plannen maken. Er ligt een uitstekend rapport Berger, waarin precies staat aangegeven wat we moeten doen om van de Zuidvleugel een economische topregio te maken. Laten we dat uitvoeren."

Het gebrek aan organiserend vermogen past niet meer bij de internationale economische dynamiek en schaadt de concurrentiekracht van de Zuidvleugel, aldus het manifest, dat op intitiatief van VNO-NCW West tot stand is gekomen en is gebaseerd op overleg met vijftig vertegenwoordigers van toonaangevende ondernemingen en kennisinstellingen. Rein Willems overhandigde het manifest aan de provinciale bestuurders, wethouders en burgemeesters, die aanwezig waren op het door de provincie Zuid-Holland georganiseerde symposium over de ontwikkeling van de Zuidvleugel.

Willems: "De Zuidvleugel dient bekend te worden als regio waar ondernemers, overheid en kennisinstellingen samen optrekken en waar nieuwe ideeën, producten en ondernemingen ontstaan en groeien. Bestuurders moeten over hun grenzen heenstappen en samenwerken aan een krachtige Zuidvleugel. Dit vraagt een cultuur van leiderschap, kiezen en verbinden. De Zuidvleugel verdient dat."

VNO-NCW West zal een actieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de Zuidvleugel. Bekijk hier de website voor de tekst van het manifest.