Meesterbrein luisterende & pratende supercomputer Watson in Nederland


Supercomputer Watson van IBM doorbraak in taal- en spraaktechnologie

UTRECHT, 20111128 -- Een van de grondleggers en bouwers van de supercomputer Watson, Branimir Boguraev, is in de week van 28 november 2011 in Nederland om te praten over de grote doorbraak in de taal- en spraak technologie van computers. De Watson computer schreef eerder dit jaar geschiedenis door de beste twee menselijke spelkandidaten van het Amerikaanse quizprogramma Jeopardy! te verslaan.

Op 29 november vertelt Boguraev in een keynote op het congres “Taal in Bedrijf” in De Doelen in Rotterdam over de bouw van Watson. Ook vertelt hij dat over 2 à 3 jaar dit systeem toegepast wordt in de geneeskunde en rechtspraak en dat iedereen over 10 jaar een sprekende computer op zak heeft.

Sprekende computer op zak

De taaltechnologie van de sprekende computer Watson is gevoed door miljoenen documenten. Boguraev:  “De  Watson computer is over zo’n tien jaar in staat, om met behulp van internet, antwoord te geven op werkelijk alle vragen die mensen zouden kunnen stellen. Computergebruikers kunnen straks met hun stem direct aan hun computer vragen welke autoverzekering ze het beste kunnen afsluiten of wat ze bijvoorbeeld kunnen doen tegen een neusverkoudheid. De combinatie van Cloud Computing en mobiele technologie maakt het mogelijk dat straks iedereen in het bezit is van een sprekende computer.”  

Kasparov

Watson wordt beschouwd als de opvolger van schaakcomputers als Ches Challenger en Deep Blue. Deze laatste maakt furore door wereldkampioen Kasparov in 1996 vernietigend te verslaan. Watson kan al worden geïnstalleerd op een gewonen pc en is al bewezen in staat om te participeren in een spelprogramma, waarbij niet alleen de vragen door een mens worden gesteld, maar waarbij Watson met spraaktechnologie antwoord.

Over Branimir Boguraev
Branimir Boguraev is research staflid van het Thomas J. Watson Research Centrum in Hawthorne, Amerika. Hij is een van de grondleggers van de sprekende supercomputer Watson en vertelt in zijn keynote ‘Building Watson: Language Technologies for DeepQA and Jeopardy!’ over de toekomst van vraag-antwoord computertechnologie.