Ingezonden persbericht


Incubate persbericht, Tilburg, 29 november 2011

Voor directe publicatie

Incubate gooit programmering open voor 2012

Samenwerking met het publiek wordt verder uitgebouwd

De organisatie van Incubate festival 2012 stelt iedereen in de gelegenheid om programma-ideeën aan te leveren voor het komende festival. Artistiek leider Vincent Koreman: 'Ons publiek is geen passieve groep, het zijn creatieve mensen die graag met ideeën komen. Dit initiatief geeft ze de kans Incubate nog meer in eigen hand te nemen.' Op het blog van het festival staat een formulier waarop plannen en ideeën ingevuld kunnen worden. De deadline voor het inleveren van ideeën ligt op 15 december 2011.

Afgelopen jaar zette Incubate sterk in op samenwerking. Dat is erg succesvol en inspirerend geweest, zo deden er honderden mensen mee met onderdelen als de Open Source expo, radio, dans en film. Nu stelt het festival de bezoekers in de gelegenheid om niet alleen als uitvoerder mee te doen, maar ook op creatief en organisatorisch niveau.

Iedereen kan via het formulier op http://www.incu.at/participateincu12 zijn of haar ideeën opgeven voor Incubate 2012. 'Mensen moeten zich daarbij niet laten afschrikken door de vragen op het formulier', zegt Koreman, 'het belangrijkste is echt het idee of concept, als we daar iets mee kunnen komt de rest vanzelf. We hopen dat we uit alle lagen van de bevolking plannen terug krijgen, onafhankelijk van leeftijd of beroepsgroep.'

Incubate doet dit omdat er volgens Koreman 'altijd ontwikkelingen zijn die aan de randen van ons zichtveld plaatsvinden. Ook kunnen wij onmogelijk alles zelf weten, dus we vragen eigenlijk hulp bij het nog completer en interessanter maken van ons programma voor volgend jaar'.

Eerdere succesvolle projecten van Incubate waren onder meer het plaatsen van 103 piano's in de openbare ruimte in Tilburg in 2011, het gratis laten zetten van door kunstenaars ontworpen tatoeages in 2010, en een geruchtmakende voorstelling van de Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch. Daarnaast organiseerde Incubate bijvoorbeeld ook meerdere Heavy Metal Bowling-avonden, samenwerkingen tussen musici en beeldend kunstenaars en kindervoorstellingen van avant-garde artiesten.

Incubate is een festival voor independent culture. Het heeft een breed programma met veel muziek, beeldende kunst, debat, film en hedendaagse dans. Gedreven door artistieke vernieuwing brengt Incubate meer dan 250 culturele voorlopers. Zij presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

Incubate vind plaats van 10 tot en met 16 september 2012 in en rondom Tilburg. Van café tot natuurtheater. Van popzaal tot boerderij.

Zie voor meer informatie over het festival de website www.incubate.org.