Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
146 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer J.A. Kleuver
(ingekomen 28 november 2011)


SV inzake Utrechts Ondernemerschapsonderwijs?


Onlangs is er een rapport verschenen dat het onderzoeksbureau EIM in opdracht van het MKB heeft opgesteld, onder de titel "MKB ziet wel brood in ondernemerschapsonderwijs". Het rapport is te vinden via http://www.ondernemerschap.nl/sys/cftags/assetnow/design/widgets/site/ctm_getFile.cfm?file=M201114.pdf&perId=619

Uit het rapport blijkt dat ruim twee derde van de MKB-ondernemers vindt dat ondernemend gedrag en ondernemerschap bij jongeren via het onderwijs bevorderd moeten worden, maar dat slechts een klein deel (12%) van de MKB-ondernemers betrokken is bij het ondernemerschapsonderwijs. De MKB-ondernemers zouden daarin wel een rol willen vervullen: "Die rol bestaat in de meeste gevallen uit het aanbieden van stages aan leerlingen: 80% van de betrokken ondernemers biedt deze aan. Ongeveer een op de drie bedrijven vult die rol in door het verzorgen van gastcolleges op scholen en/of een bezoek van leerlingen aan het bedrijf. Andere rolinvullingen zijn: coaching en begeleiding van studenten (onder andere scriptiebegeleiding en begeleiding van studenten die een eigen bedrijf starten), advies en beoordeling (via klankbordgroepen of ondernemerspanels) en voorlichting van docenten (in van direct naar individuele studenten)."

D66 ziet zowel goed onderwijs- als een goed ondernemersklimaat als kritische succesfactoren voor Utrecht als aantrekkelijke stad om prettig te leven, werken en te wonen.

D66 heeft daarom de volgende vragen voor het college:
1. Hoe vindt de samenwerking tussen de Utrechtse MKB-ondernemers en onderwijs nu plaats?
2. Hoe faciliteert/stimuleert de gemeente deze samenwerking?
3. Is er onderzoek gedaan naar de effecten hiervan? Zo ja, welke zijn dat?
4. Welke van de bovenstaande rollen van MKB-ondernemers in het onderwijs vindt in Utrecht plaats? Kunt u een opsomming in kwantiteit/kwaliteit/effect geven?


---- --