Gemeente Berkelland

intrekbeleid voor vergunningen voor woningbouw aan

College past intrekbeleid voor vergunningen voor woningbouw aan

Niet gebruikte vergunningen worden na één jaar ingetrokken, als de bouw langer dan 26 weken stil ligt, wordt de vergunning ook ingetrokken

Vanaf volgend jaar trekt de gemeente Berkelland ongebruikte bouw- en omgevingsvergunningen voor het bouwen van woningen één jaar nadat de vergunning is gaan gelden in. Dit gebeurt als er nog geen gebruik van is gemaakt of als de bouw meer dan 26 weken stil ligt.

Dit doen we omdat er als gevolg van de demografische ontwikkelingen voor de komende jaren maar een zeer beperkte uitbreiding van het aantal woningen is toegestaan. We kondigden dit in januari al aan. Maar de hele procedure van de intrekking is in een beleidsregel nu nog eens goed vastgelegd.

Beleidsregel

De nieuwe beleidsregel is vooral het gevolg van regionale afstemming. Het is belangrijk dat alle gemeenten in de Achterhoek het intrekbeleid op dezelfde manier uitvoeren.

In beide gevallen (uitstel start bouw en tijdelijke beëindiging bouw) kunt u een half jaar uitstel vragen. Hierbij moet u wel een goede reden voor het uitstel aangeven.

In de beleidsregel staat ook dat voordat de gemeente een vergunning intrekt u eerst een brief met vooraankondiging ontvangt. Ook is het zo geregeld dat als de vergunninghouder zelf de aanvraag indient voor intrekken van de vergunning de gemeente 50 procent van de leges terugbetaalt. Dit verzoek moet wel gedaan zijn binnen 24 maanden na het aanvragen van de vergunning en voordat de gemeente het besluit neemt over de intrekking. Dus als u overweegt een vergunning van woningbouw in te trekken, dan scheelt het u geld als u zelf het initiatief neemt!

Na het intrekken van de vergunning wordt ook de procedure voor wijziging van het bestemmingsplan gestart. Hiermee wordt de planologische mogelijkheid voor de bouw van een woning `wegbestemd'.

Intrekbeleid

5900 woningen

Sinds eind 2009 werken de Achterhoekse gemeenten samen met de provincie en de woningcorporaties aan een Regionale Woonvisie. De gemeenten Bronckhorst, Berkelland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Winterswijk en Doetinchem willen met deze Regionale Woonvisie de voorraad woningbouwplannen van ruim 14-duizend woningen terugbrengen naar 5.900 woningen voor de periode 2010-2019. Voor Berkelland komt dit neer op 635 woningen die in deze periode nog gebouwd mogen worden. Het intrekbeleid maakt onderdeel uit van het streven om het aantal nieuw te bouwen woningen terug te brengen.

Citaat:

Wethouder Leo Scharenborg:

"De demografische ontwikkelingen hoeven geen enkel probleem te zijn. Als we maar tijdig op de ontwikkelingen inspelen"

Tijdig op ontwikkelingen inspelen

"De demografische ontwikkelingen waar wij in de Achterhoek mee te maken hebben, hoeven geen enkel probleem te zijn. Als we maar tijdig op de ontwikkelingen inspelen", zegt wethouder Leo Scharenborg. "Als we dit niet doen, krijgen we bijvoorbeeld te maken met leegstand, onverkoopbaarheid van woningen, verlaging van woningprijzen en problemen met woningfinanciering. Maar dat proberen we op deze manier te voorkomen. Het aantal woningen stijgt trouwens nog steeds, alleen minder snel. Naast bevolkingskrimp is de vergrijzing (er worden minder kinderen geboren en mensen worden steeds ouder) nu al aan de orde. Daardoor moet je niet alleen minder maar ook andere woningen bouwen. Op grond van een `Regionale Woonvisie' spelen we met diverse maatregelen in op deze ontwikkelingen. Eén van die maatregelen is het verscherpte intrekbeleid."

Ter inzage

Wilt u de beleidsregel nog eens nalezen dan kunt u het document opvragen bij de Publiekswinkel, Marktstraat 1 in Borculo of hier klikken.