Gemeente Kampen

Samen Werken aan een Veilig en Leefbaar Kampen

29-11-2011 Dinsdag 29 november heeft het college het Integraal Veiligheidsbeleid 2012-2014 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.
Ook heeft het college kennisgenomen van het Uitvoeringsprogramma 2012.

Het Integraal Veiligheidsbeleid wordt door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin staan de veiligheidsthema's die de gemeente het belangrijkst vindt. Dit zijn de prioriteiten waaraan de verschillende partijen de komende tijd het meeste aandacht gaan geven:

* Veilig uitgaan

* Jongerenoverlast

* Jaarwisseling

* Woninginbraak

* Burgerparticipatie en zelfredzaamheid

De meeste thema's spreken voor zich. Met het laatste onderwerp wil de gemeente aandacht vragen voor wat burgers zelf kunnen doen aan hun eigen veiligheid zoals bij voorbeeld rookmelders of een blusdeken in de keuken.

Burgemeester Bort Koelewijn: "Alleen samen kunnen we de gemeente Kampen veiliger maken. Het Veiligheidsplan en het uitvoeringsprogramma voorzien erin dat wij samen met partners als bijvoorbeeld jongerenwerk, De Kern maatschappelijke dienstverlening, en politie werken aan een Veilig en Leefbaar Kampen. Met het plan borgen we dat er inzet wordt gepleegd. Bovendien is dit het eerste integrale veiligheidsplan dat een basis biedt om ook met de nationale politie afspraken te maken over inzet van de politie in de gemeente. Ook hecht ik hierbij aan de instandhouding van het Veiligheid Op Straat (VOS) project."

Het Integraal Veiligheidsbeleid is ontstaan na een analyse van de veiligheid in Kampen. Deze analyse is besproken met verschillende partijen zoals de politie, de brandweer, het Openbaar Ministerie, Stichting Jongerenwerk Kampen maar ook met de raadscommissie Bestuur en Middelen. Dat is de grote kracht van het beleid. Het feit dat verschillende partijen er samen de schouders onder zetten. Geen één partij kan het gevecht tegen onveiligheid alleen aan. Nadrukkelijk hebben ook de burgers van Kampen daarin een rol.

In het Uitvoeringsprogramma 2012 worden per onderdeel werkafspraken gemaakt. Wie doet wat en wat zijn de doelen? Een uitvoeringsprogramma wordt jaarlijks gemaakt, een Integraal Veiligheidsbeleid in beginsel één keer in de vier jaar.

Naast prioriteiten heeft het college ook een aantal aandachtspunten benoemd. Ook deze krijgen de komende tijd aandacht. Aandachtspunten zijn onder meer criminelen die drugs maken of verkopen, maar ook overlast die ontstaat door verkeersovertredingen of honden.

Het Integrale Veiligheidsplan ligt vanaf 6 december 2011 drie weken ter inzage bij de receptie van het Stadhuis.
29-11-2011