Gemeente Tiel


Zeldzame archeologische vondsten op Kellen

Archeologen van RAAP Archeologisch Adviesbureau hebben begin november onderzoek gedaan op bedrijvenpark Kellen langs de Linge. Hierbij hebben ze de oudste vindplaats binnen de gemeente Tiel blootgelegd. De vindplaats stamt uit de Nieuwe Steentijd en is tussen de 6000 en 4000 jaar oud. De vondst is daarmee mogelijk ouder dan bijvoorbeeld de Drentse hunebedden. Het aantreffen van archeologische resten die zo oud zijn is zeer zeldzaam in het rivierengebied.

De archeologen troffen bewoningssporen aan, maar ook aardewerk, vuursteen en dierlijk bot. Het veldwerk is inmiddels afgerond. Nu wordt onderzocht hoe oud de vondsten exact zijn. Dit gebeurt door specialisten in heel Nederland. Dit onderzoek neemt enkele maanden in beslag. Hieruit zal blijken of deze vondst niet alleen de oudste van Tiel is, maar zelfs de oudste van de Betuwe.

Het archeologisch onderzoek op Kellen is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Tiel in samenwerking met het Waterschap Rivierenland. Deze onderzoeken de mogelijkheid om waterberging langs de Linge te realiseren. Het is momenteel nog onduidelijk welke gevolgen deze vondst heeft.

De Nieuwe Steentijd

De Nieuwe Steentijd vormt het begin van een compleet nieuwe ontwikkeling. In de Nieuwe Steentijd gingen de mensen over van jager-verzamelaars (Nomaden) naar landbouwers (wonend in dorpen).Naast het telen van gewassen is er veeteelt en worden huisdieren gehouden. In de Steentijd maakte men, zoals het woord al zegt, gebruik van stenen gereedschap en wapens. Men had in deze periode nog niet de kennis opgedaan om metaal te bewerken. Men kon al wel potten en bekers van aardewerk maken.