CNV Vakmensen


Duurzaam Meedoen: van "Ja, maar...." naar "Ja, en...?"

29 november 2011
"Dit is een toerustingsdag; het start- en oplaadpunt om aan de slag te gaan met dit onderwerp. Als je nu de draad oppakt pluk jij, plukt jouw onderneming daar binnenkort te vruchten van." Bestuurder Peter de Jong van CNV Vakmensen kon niet genoeg nadruk leggen op de noodzaak om zelf aan de slag te gaan met het langer houdbaar maken van werk en werknemer. Kortom, duurzaam meedoen.

Op vrijdag 25 november organiseerde de bond in Nieuwegein die toerustingsdag voor or-leden en kaderleden in de metalektro, de metaaltechniek, de zuivel en de voedingsbranche.

Het wérd ook een dag van doen. Na de relevante toespraken van de bondsvoorzitter, de directeur arbeidsvoorwaardenbeleid van werkgeversvereniging AWVN en de deskundige van Bureau Berenschot konden de deelnemers in 10 workshops aan de slag met Duurzaam Meedoen.

Uiteraard was daar de vraag: hoe pas ik het in bij ons bedrijf en/of hoe verkoop ik het aan de collega's en de directeur?

Argumenten
Argumenten genoeg, zo bleek die vrijdag: "Als je fluitend werkt, is er geen ruimte voor klaagzang. Je mond is al bezig." "Om werk leuk en betaalbaar te houden hoeft de cao heus niet overboord. Meer ruimte voor individuele keuzevrijheid is wel nodig." "Duurzaam Meedoen is een gezamenlijke agenda van werkgevers/werknemers. Daarover moet je niet gaan strijden. Daarover moet je juist de dialoog aangaan. Deze startdag is daar een uitstekend middel voor." "De werknemer moet ondernemer worden. Hij/zij moet zijn eigen belangenbehartiger worden als het om Duurzaam Meedoen gaat."

Een `Doe-boek' met veel handvatten handig op een rij werd na afloop aan alle deelnemers uitgereikt. Een doe-tip kwam op 25 november glashelder voorbij: "Zeg nou eens niet "Ja, maar..." bij nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Zeg gewoon eens "Ja, en?"

Peter de Jong is over een ding verder duidelijk: "De ondernemingsraad is onze belangrijkste partner in de onderneming. Zij kunnen onze ideeën dragen en wij kunnen hun ideeën steunen. Dat kan een behoorlijk draagvlak zijn voor Duurzaam Meedoen."

Blader hier door het Doe-boek.

Meer weten? Stuur een e-mail aan Peter de Jong.