Gunstiger terugbetalingsregeling studenten alleen voor de toekomst

Persbericht van Centrale Raad van Beroep

De Centrale Raad van Beroep oordeelt in een uitspraak van 28 november 2011 dat het bedrag dat een student moet terugbetalen in verband met te veel bijverdiensten, moet worden bepaald aan de hand van de regels die gelden in het jaar dat wordt bijverdiend. De nieuwe en gunstiger regeling per 1 januari 2010 geldt dus alleen voor bijverdiensten ontvangen na 1 januari 2010.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

In deze uitspraak oordeelt de Centrale Raad van Beroep dat een vordering wegens bijverdiensten van een student moet worden beoordeeld aan de hand van de regels, zoals die gelden in het jaar waarin die inkomsten zijn verdiend. De Centrale Raad van Beroep is het niet met de rechtbank eens.

Anders dan de rechtbank oordeelt de Centrale Raad van Beroep dat, omdat er in dit geval geen overgangsrecht is gemaakt, de nieuwe regels niet gelden voor bijverdiensten over jaren vóór 2010. Dat betekent dat de nieuwe gunstiger regeling per 1 januari 2010 dus alleen geldt voor bijverdiensten over perioden na 1 januari 2010. Utrecht, 29 november 2011.

Utrecht, 29 november 2011

Links:
http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/CRvB



Razende Robot Reporter