Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 22 november 2011

FOM Programma 'Topological Insulators' gehonoreerd

Gepubliceerd op 22 november 2011

Het voorstel voor het Vrije FOM programma 'Topological Insulators', ingediend onder leiding van UvA-hoogleraar prof. dr. Mark Golden, is samen met vier andere voorstellen gehonoreerd.

Met de honorering van Goldens programma kunnen wetenschappers van het Institute of Physics van de UvA (Mark Golden, Kareljan Schoutens, Jeroen Goedkoop, Anne de Visser en Yingkai Huang) hun onderzoek op dit gebied versterken en uitbreiden. Ook onderzoekers van de TU Delft, de Universiteit Twente, en de Universiteit Leiden maken deel uit van het consortium van dit programma. Het toegekende budget voor dit onderzoek is 2,7 miljoen euro.
Gedraaide elektronenbanden. Net als de Trefoil knoop (rechts) bezitten de elektronenbanden van topologische isolatoren een draai die ze van gewone toestanden zoals de lus (links) onderscheidt. Op het grensvlak van een topologische en een gewone isolator moet de knoop in de bandenstructuur open geknipt worden, met geleidende edge states (geel) als gevolg.

Geleiders en isolatoren in één

Topologische isolatoren zijn materialen die zowel eigenschappen van geleiders als van isolatoren bezitten. Doordat de elektronenbanden in deze systemen in de knoop zitten, moeten de elektronen aan de randen van het materiaal andere banen volgen. De twist in de elektronenbanden levert volgens programmaleider Mark Golden nieuwe en uiterst spannende fysica op. Het FOM-programma is gericht op het creëren, onderzoeken en controleren van 2D en 3D topologische isolatoren. Uiteindelijk kan deze kennis leiden tot energie-efficiënte spintronica en een krachtig platform voor topologische quantum computation. Mark Golden

Programmaleider Mark Golden: "Wij combineren theoretische en experimentele kennis om systemen te ontwikkelen die gebaseerd zijn op topologische elektronische toestanden. Zo hopen we ook als eerste de prachtige theoretische voorspellingen in dit veld te kunnen realiseren."

Vrije FOM-programma's

De Stichting FOM heeft in totaal 10,4 miljoen euro toegekend aan vijf nieuwe onderzoeksprogramma's, waarvan dus 2,7 miljoen euro naar het programma 'Topological Insulators' gaat. De onderzoeksgroepen gaan werken aan gebieden waarop de Nederlandse natuurkunde internationaal uitblinkt en waarvan het wetenschappelijk en maatschappelijk belang duidelijk aanwezig is. Dit varieert van topologische isolatoren tot de moleculaire werking van het menselijk geheugen.

De Vrije FOM-programma's verenigen de beste onderzoeksgroepen op hun terrein in Nederland. In elk onderzoeksprogramma bundelen dé specialisten van de verschillende Nederlandse kennisinstellingen hun krachten. Daarmee realiseert FOM wat in het beleidsjargon 'focus en massa' heet: met een fors aantal van de beste onderzoekers in Nederland op nationaal niveau gecoördineerd werken aan een beperkt aantal uitdagende wetenschappelijke onderwerpen.
Bron: IoP-UvA