Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Gouden Piramide 2011 voor Het Funen

29 november 2011

De Amsterdamse wijk Het Funen heeft de Gouden Piramade gekregen. Dat is een jaarlijkse prijs van de ministeries die betrokken zijn bij het architectuurbeleid.

De jury prees de kwaliteit van de ontwerpen. Ook de rol van stadsdeel Centrum werd vermeld: "Ook de gemeente Amsterdam verdient het te worden geprezen; die heeft namelijk consequent vastgehouden aan het openbare karakter van de buitenruimte."

Vorige maand werd Funen - Verdana al uitgeroepen tot beste woningbouwproject. Verdana is een van de zestien unieke gebouwen op het binnenterrein van Het Funen aan de oostkant van stadsdeel Centrum. En nu is de wijk dus bekroond met de Gouden Piramide, die in het Nederlands Architectuurinstituut is uitgereikt aan projectontwikkelaar Heijmans Vastgoed. Ook stadsdeel Centrum was aanwezig bij de uitreiking. Maarten van Duijn, directeur Vastgoed regio Midden van Heijmans, verwees voor deze prestatie naar het hele team dat eraan heeft gewerkt en naar de inzet van het stadsdeel. Naast de trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette.

Over het project

Het Funen is gebouwd op een lastige locatie, tussen de ' achterkant' van de aangrenzende Czaar Peterbuurt en een drukbereden spoorbaan. Een doorlopende randbebouwing biedt beschutting aan een intiem, autovrij woongebied met een klein park. Het stedenbouwkundig plan, in combinatie met een weloverwogen landschapsontwerp, maakt een opmerkelijke variatie mogelijk in de bouwblokken, die door negen verschillende architecten zijn ontworpen.

Citaten uit het juryrapport

"Uiteindelijk zijn het de prestaties van de opdrachtgever die door de jury worden gewogen. Het begon in de jaren negentig met de durf (...) om op deze achteraflocatie het avontuur aan te gaan. In 2000 werd IBC overgenomen door Heijmans Vastgoed, dat in het begin nogal huiverig aankeek tegen een project dat in niets leek op wat deze projectontwikkelaar gewend was. Al vlug toonde Heijmans zich echter ontvankelijk en vanaf dat moment heeft men er alles aan gedaan om Het Funen tot een succes te maken. (...) Naast een beloning voor gebiedsontwikkeling van een opmerkelijk hoog niveau mag de opdrachtgever deze prijs zien als een aansporing om door te gaan projecten van uitzonderlijke kwaliteit tot stand te brengen."
---