ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Verplicht internetfilter afgewezen door Europese rechter

29 nov 2011 om 10:52

Het Europese Hof van Justitie heeft donderdag 24 november 2011 in een uitspraak tussen de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM en internet service provider Scarlet geoordeeld dat internet service providers (ISP's) op basis van het Europese recht niet verplicht kunnen worden een filtersysteem in te voeren voor alle elektronische communicatie via haar diensten.

Downloaden door middel van 'peer-to-peer'-programma's

In 2004 stelde SABAM vast dat er internetgebruikers waren, die zonder toestemming auteursrechtelijk beschermde werken van het internet downloadden via 'peer-to-peer'-programma's. Hierbij maakten zij gebruik van de diensten van Scarlet. SABAM eiste vervolgens voor de Belgische rechter om Scarlet te verplichten een filtersysteem in te voeren, dat het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermde werken met behulp van 'peer-to-peer'-programma's onmogelijk zou maken. In 2007 verplichtte de Belgische rechter Scarlet ervoor te zorgen dat het voor haar klanten voortaan onmogelijk zou zijn om illegale werken te downloaden met behulp van een 'peer-to-peer'-programma.

Europese rechter

Scarlet liet het niet zitten bij deze uitspraak en de zaak kwam uiteindelijk bij de hoogste Europese rechter terecht. Deze oordeelde in een principiële uitspraak dat op basis van het Europese recht ISP's niet verplicht kunnen worden tot het invoeren van een filtersysteem voor alle elektronische communicatie via haar diensten, dat zonder onderscheid op al haar klanten wordt toegepast, preventief werkt, uitsluitend door de ISP wordt bekostigd en geen beperking in tijd kent.

Gevolgen voor Nederland

De uitspraak van de Europese rechter is ook van belang voor de internet service providers in Nederland. De conclusie van de Europese rechter dat ISP's niet verplicht kunnen worden tot het instellen van een filtersysteem, is immers gebaseerd op Europees recht. Hier is ook Nederland aan gebonden.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een persverklaring met betrekking tot deze uitspraak uitgegeven. De persverklaring is hier (klik op link) in te zien.