Siemens

Persbericht

E/WP 201111. 475 nl

Den Haag, dinsdag 29 november 2011

Siemens presenteert nieuwe 6 MW direct drive windturbine voor offshore gebruik

Siemens Energy heeft vandaag haar nieuwe 6 megawatt (MW) windturbine met directe aandrijving (direct drive) gepresenteerd op het congres van de European Offshore Wind Energy Association in Amsterdam. De nieuwe SWT-6.0 is verkrijgbaar met rotordiameters van 120 en 154 meter en is berekend op zelfs de meest uitdagende omstandigheden. Dankzij de direct drive-technologie heeft de windturbine 50 procent minder onderdelen dan vergelijkbare windturbines met tandwielkasten. De gondel met rotor heeft een massa van ongeveer 350 ton, wat de SWT-6.0 tot de lichtste machine in haar klasse maakt. Dankzij de unieke combinatie van robuustheid en laag gewicht liggen de kosten van infrastructuur, installatie en onderhoud aanzienlijk lager, terwijl de energieopbrengst en winstgevendheid over de hele levensduur worden verhoogd.

"In onze nieuwe 6 MW offshore-windturbine komt alle technische kennis die wij in de laatste drie decennia hebben opgebouwd samen. We verwachten dat de SWT-6.0-turbine de nieuwe wereldwijde standaard wordt voor windparken op zee. Met zijn doorontwikkelde ontwerp en lage gewicht zal de SWT-6.0 de kosten van offshore-windenergie aanzienlijk verlagen, aldus Henrik Stiesdal, Chief Technology Officer van de Siemens-divisie Wind Power.

Siemens is de meest ervaren speler als het gaat om windenergie op zee. In 1991 was de onderneming op dit gebied de grote pionier, door 's werelds eerste windenergiecentrale op zee te installeren. Sindsdien heeft Siemens in Europese wateren meer dan 700 offshore-windturbines geplaatst, met een gecombineerd vermogen van meer dan 2.000 MW. Alleen al voor windenergieprojecten op zee heeft Siemens momenteel een orderportefeuille met een totale capaciteit van meer dan 4.000 MW. The nieuwe Siemens 6 MW windturbine is speciaal gebouwd met het oog op de zwaarste omstandigheden op zee.

De windturbine met directe aandrijving wordt aangeboden met twee verschillende rotorbladen. De SWT-6.0-154 heeft het grootste rotorblad in de 6-MW-klasse het nieuwe B75 Quantum Blade. Dit 75 meter lange blad is uitzonderlijk sterk en licht. Dankzij het unieke vleugelprofiel levert de B75 Quantum Blade superieure prestaties bij een grote verscheidenheid aan windsnelheden. De SWT-6.0-120 is uitgerust met het beproefde rotorblad B58. Dit 58 meter lange blad wordt ook gebruikt op de SWT-3.6-120, de best verkochte offshore-windturbine ter wereld. Met de SWT-6.0-120 komt de direct-drive-technologie op zee beschikbaar, zelfs in gebieden waar luchtvaartverkeer en hoogtebeperkingen normaal gesproken de plaatsing van 6 MW-windturbines zouden uitsluiten.

De SWT-6.0 is ontworpen om de installatietijd op zee te verkorten en zo de energiekosten te verlagen. Het hele elektrische systeem van de nieuwe 6 MW-turbine inclusief het middenspanningsysteem en de complete converter zijn nu in het binnenste van de gondel ondergebracht. Hierdoor kunnen de voorbereidende tests voor inbedrijfstelling sneller en veiliger op de wal plaatsvinden. Bovendien wordt de inbedrijfstelling ook aanzienlijk versneld.

Het ontwerp van de SWT-6.0 staat garant voor een veilige werkuitvoering. Aan de achterzijde van de gondel bevindt zich een hijsplatform voor helikopters, die onderhoudsmonteurs gemakkelijke en veilige toegang tot de gondel biedt. De gondel zelf, met veel minder onderdelen dan windturbines met tandwielkasten, is bijzonder ruim en de belangrijkste onderdelen zijn eenvoudig bereikbaar voor monteurs.

Het eerste prototype van de 6 MW-turbine van Siemens werd in mei 2011 in het Deense Høvsøre geplaatst. Momenteel is Siemens bezig met het uitvoeren van grondige tests en de validatie van de prestaties van de turbine. De tests bevestigen onze berekeningen, vertelt CTO Henrik Stiesdal. Aanvullend op de prototypetests wordt elk onderdeel op slijtage getest, waarbij 25 jaar gebruik wordt gesimuleerd met Highly Accelerated Lifetime Testing (HALT). Voordat de serieproductie van start gaat, zullen in 2012 en 2013 circa 50 SWT-6.0 windturbines op land en in zee worden geïnstalleerd op locaties in Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Wind Power is onderdeel van het milieuportfolio van Siemens. In het boekjaar 2011 realiseerde Siemens met haar milieuportfolio een omzet van circa EUR 30 miljard, wat de onderneming wereldwijd tot een van de grootste aanbieders van milieuvriendelijke technologie maakt. In dezelfde periode konden onze klanten met onze producten en oplossingen hun uitstoot van kooldioxide (CO2) met 320 miljoen ton reduceren, wat overeenkomt met de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van Berlijn, Delhi, Hong Kong, Istanbul, Londen, New York, Singapore en Tokio.

Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com

Publicaties
Spotlight

28-11-2011 © Siemens Nederland N.V.