Gemeente Almere

Bloembollen voor de Wierden Stijlprijs

29-11-2011

In het bijzijn van de bewoners van De Wierden maakte wethouder Berdien Steunenberg zaterdag 26 november de winnaar bekend van de Wierden Stijlprijs. Vanaf het voorjaar staat De Wierden in bloei dankzij het winnende idee van Linda Crouwel en Rinus Lettinck: vijf grote velden met krokussen. In de kleuren van de wijk, paars en wit. Naast dit idee worden er nog drie ideeën geadopteerd door Ymere en de Alliantie.

"De jury heeft voor de bloembollen gekozen vanwege het grootse effect. Het is een simpel, maar doeltreffend en duurzaam idee. Bovendien kan er elk jaar van genoten worden," aldus Berdien Steunenberg. De bollen zitten inmiddels in de grond.

Vanwege het grote aantal geschikte inzendingen maken Ymere en de Alliantie nog drie ideeën mogelijk. De Alliantie adopteert het idee van Marijke van Rutsen, een ruiltuin. Het project wordt gewaardeerd vanwege de sociale insteek in het denken over groen in De Wierden. Ymere maakt twee ideeën mogelijk, de geveltuinen en een muurschildering. Martin Seijsener diende samen met zes andere bewoners het idee voor de geveltuinen in. Het wekte de interesse van de jury omdat het zich op de grens van publiek naar privé bevindt. De jury hoopt dat andere delen van De Wierden dit idee over zullen nemen.

Muurschildering
De muurschildering werd aangeboden door kunstenaar Najah Albostan, met behulp van Irma Schwab. Hij is bereid gratis een grote muurschildering te maken in De Wierden, het materiaal wordt verzorgd door Ymere. De jury waardeert deze inzending omdat een Wierdenaar het talent van een andere Wierdenaar voor het voetlicht wil brengen. Het kunstwerk past goed op het gebouw waar de kunstenaar zelf in woont. Ymere gaat dit pand renoveren.

De winnaars van de Wierden Stijlprijs 2011 zijn geselecteerd door een vakkundige jury. Die bestaat uit bewoonsters Greet van Pareren en Nivita Grovel, wethouder Berdien Steunenberg, regiodirecteur Ymere Pieter Jan Datema, directeur de Alliantie Flevoland Maarten Pel en architect Hans Vermeulen.

Workshops
Naast de prijsuitreiking was het Wierdendok het toneel voor verschillende workshops. Zo konden bezoekers een mozaïekkunstwerk maken onder begeleiding van Greet van Pareren, of de heupen losgooien tijdens de salsales van Rignald Burnet. Dress for Succes was zaterdag in het Wierdendok om kleuradvies te geven. Ook aan het interieur werd gedacht, interieurvormgevers van Jolly Moon hielpen bewoners met het ontdekken van hun woonstijl.

Integrale Wijkaanpak
De Stijlprijs is een onderdeel van de Integrale Wijkaanpak. De gemeente Almere, de Alliantie en Ymere hebben de handen ineen geslagen om De Wierden in Almere Haven te verbeteren. Met het groot onderhoud worden straten, groen, verlichting en speeltoestellen aangepakt. Een wandelroute met kunstwerken is in voorbereiding. En samen met bewoners hebben wij het Stijlboek gemaakt. Het Stijlboek is een boek vol voorbeelden en ideeën voor de vernieuwing van De Wierden.