Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. drs. E.J.I. Hoogendoorn-Lips

Titel proefschrift
Economic Impact of COPD. Empirical and model-based studies on the cost-effectiveness of treatment options

---

Promotoren:
Prof.dr. M.P.M.H. Rutten-van Mölken

---

Co-promotors:
Dr. T.L. Feenstra

Datum
29 november 2011 11:30

---

Locatie:
Arminius

---

Faculteit
instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG)

Rekenmodel laat zien of COPD-behandeling succesvol is

Stop-roken behandelingen zeer kosteneffectief

Nederland krijgt de komende jaren meer patiënten met de chronische longaandoening COPD. Dat komt vooral door de vergrijzing en doordat meer vrouwen in de afgelopen decennia zijn gaan roken. De bijbehorende zorgkosten stijgen navenant. Dat verwacht Martine Hoogendoorn in haar proefschrift `Economische impact van COPD: empirische en modelmatige studies naar de kosteneffectiviteit van behandelmogelijkheden'. Inzicht in de kosten en effecten van COPD-behandelingen is daarom van groot belang. Hoogendoorn promoveert op dinsdag 29 november 2011 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Chronisch obstructief longlijden (COPD) is een ziekte die gekenmerkt wordt door luchtwegobstructie die progressief en niet volledig omkeerbaar is. De belangrijkste symptomen van COPD zijn hoesten, productie van slijm en kortademigheid. Langetermijnrokers lopen het grootste risico om de ziekte te ontwikkelen.

Hoogendoorn ontwikkelde een rekenmodel om de kosten en effecten van een breed scala aan behandelingen voor COPD op de lange termijn in Nederland te meten. Hieruit bleek onder meer dat intensieve ondersteuning in combinatie met medicatie om te stoppen met roken voor COPD-patiënten zeer kosteneffectief is, d.w.z. relatief lage kosten per extra voor kwaliteit gecorrigeerd levensjaar.

Verder voerde Hoogendoorn een economische evaluatie uit naar de kosteneffectiviteit van een transmuraal interdisciplinair programma (INTERCOM) voor COPD-patiënten met een minder ernstige luchtwegobstructie. Uit de uitkomsten van deze gerandomiseerde studie bleek onder andere dat het INTERCOM-programma in een transmurale setting effectief en uitvoerbaar maar matig kosteneffectief is. Het door Hoogendoorn ontwikkelde rekenmodel en de resultaten van de economische evaluatie zijn nuttig voor het ontwikkelen en aanpassen van de richtlijnen voor de behandeling van COPD.