Gemeente Helden

Uitnodiging derde dorpsgesprek 29 november 2011 in Egchel: Woongebied Giel Peetershof van concept naar plan

Uitnodiging derde dorpsgesprek 29 november 2011 in Egchel

Dinsdag 29 november 2011 vindt het derde dorpsgesprek plaats over de inrichting van de openbare ruimte van het nieuwe woongebied Giel Peetershof aan de rand van Egchel. Tijdens deze avond wordt één plan gepresenteerd. Hierin staan `naoberschap' en `ruimte' centraal. Het resultaat van eerdere dorpsgesprekken en klankbordgroepbijeenkomsten.

Naar verwachting start de uitgifte van de bouwgrond, in eigendom van de gemeente Peel en Maas, in 2012. Tot 2020 gaat het in totaal om ongeveer honderd tot honderdvijftig woningen. Een ieder is van harte welkom bij het derde dorpsgesprek Giel Peetershof dinsdagavond 29 november 2011 in gemeenschapshuis 't Erf, Kapelaan Nausstraat, Egchel. Aanvang: 19.30 uur. Gastheer van deze avond is het Dorpsoverleg Egchel.

Uit de eerdere dorpsgesprekken en klankbordgroepbijeenkomsten zijn diverse wensen en behoeften naar voren gekomen voor het nieuwe woongebied Giel Peetershof. Zowel huidige dorpsbewoners als ook mogelijke toekomstige bewoners en andere professionals vanuit onder andere cultuurhistorie, flora en fauna en architectuur namen hieraan deel. Tijdens het vorige dorpsgesprek, medio september 2011, werden nog twee modellen gepresenteerd. Foke de Jong, LOS Stadomland: "De uitdaging is om op basis van de reacties op deze modellen één nieuw plan te maken. In het nieuwe plan, dat we 29 november presenteren, hebben we met de klankbordgroep, het naoberschap van het hovenmodel en de gevoelde ruimte in het netwerkmodel samengepakt. Daaronder hebben we een historische kaart van Egchel gelegd en een zogenaamde belemmeringenkaart. Denk daarbij aan eventueel aanwezige ondergrondse infrastructuur, maar ook aan de flora en fauna. Hieruit komen inspirerende zaken voor de inrichting van de openbare ruimte naar voren en daarmee ook mogelijke (woon)sferen voor het nieuwe woongebied. Daarop horen we graag wederom de reacties van zowel de huidige dorpsbewoners, mogelijke toekomstige bewoners en andere geïnteresseerden. Van concept naar plan."

Woonsferen, welstandsvrij en duurzaam

Giel Peetershof kenmerkt zich door welstandsvrij en duurzaam bouwen. "Welstandsvrij, maar wel horend bij een sfeer", aldus Foke de Jong. "De hof of straat waar de woningen aan liggen bepaalt de sfeer. Het uitgangspunt `duurzaam' stelt eisen aan de inrichting van het woongebied én aan de woningen om het geheel zo duurzaam mogelijk te maken. Bij duurzaam kun je denken aan bijvoorbeeld toekomstbestendig, energieneutraal, waterbesparing en waterfiltering. Duurzaam bouwen doe je voor jezelf, voor je comfort en luxe én voor je portemonnee. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je omgeving, het milieu en de toekomst. Duurzaam bouwen in Giel Peetershof is bouwen zoals jij het wil." Tijdens het derde dorpsgesprek komen ook deze kenmerken aan de orde.

Resultaat eerdere inbreng: wens in vervulling

Dat de inbreng er toe doet, blijkt ook wel uit de aankomende grondaankoop aan de westzijde van Giel Peetershof door de gemeente Peel en Maas. Door het aankopen van het betreffende stuk grond is het mogelijk om het plangebied vanuit twee kanten te ontsluiten: naar zowel de Gielenhofweg als de Jacobusstraat. Hierdoor zijn de verkeersstromen te verdelen over twee wegen. Dat is ook de uitdrukkelijke wens vanuit onder andere de Egchelse bevolking, kenbaar gemaakt tijdens de eerdere dorpsgesprekken en de klankbordgroepbijeenkomsten.

Giel Peetershof, goed voor mekaar

Een hele mooie nieuwe buurt aan de rand van het dorp Egchel in de gemeente Peel en Maas. Te midden van het landelijk groen. Gelegen tussen drie nationale parken De Groote Peel, De Meinweg en Maasduinen en de rivier de Maas. Net buiten Egchel bevinden zich de Heldense Bossen en Gruise Epper, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Met het levendige en gezellige koopcentrum van Panningen op steenworpafstand met onder andere een uitgebreid winkelaanbod, theater en bioscoop. Nabij steden als Roermond, Venlo en Weert en een snelle verbinding met de omliggende regio via de A67 en A73. Hierdoor is wonen in Giel Peetershof ideaal te combineren met werken in bijvoorbeeld Noord-Brabant, Gelderland en elders in Limburg. Dat in de Egchelse gemeenschap die, al eeuwenlang, samen sterk staat. Waar mensen elkaar groeten op straat en mekaar weten te vinden. In alle rust en gezelligheid. Het zijn de mensen die de eigenheid bepalen en zorgen voor een sterk kloppend hart van de Egchelse gemeenschap en het rijke verenigingsleven. Wie ervoor kiest om een huis in dit nieuwe woongebied te gaan bouwen, kan letterlijk zijn eigen droom verwezenlijken. De gemeente Peel en Maas heeft namelijk, mede naar wens van de Egchelse gemeenschap, besloten dat in deze nieuwe woonwijk welstandsvrij gebouwd mag worden.

Goed voor mekaar

Egchel