Ingezonden persbericht


De Bilt, 10 november 2011

Jaarboek Oud-Utrecht: de elite in de 18de en 19de eeuw

Het Jaarboek Oud Utrecht 2011, 'Wisseling van de wacht? Stichtse bestuurders in een roerige eeuw (1747-1848)', is geheel gewijd aan de provinciale en lokale bestuurders in de achttiende en negentiende eeuw. Het Jaarboek Oud Utrecht 2011 wordt op zondagmiddag 27 november om 15.00 uur gepresenteerd in de Hoeve Ravenstein op Landgoed Groeneveld in Baarn.

De eeuw tussen 1747 en 1848 heeft een slechte naam. Een tijd waarin bepruikte baantjesjagers het elan en de handelsgeest van de Gouden Eeuw inruilden voor gezapigheid en luxe, de Jan Saliegeest hoogtij vierde en Nederland zijn plek tussen de grote naties voor altijd verloor. Klopt dat beeld wel? Wat deden die regenten eigenlijk en waren ze inderdaad slechts bezig de eigen portemonnee te spekken?

In het kader van het project 'Waard om te weten' (leemtelijst geschiedschrijving provincie Utrecht) heeft een brede groep van onderzoekers, onder begeleiding van Landschap Erfgoed Utrecht, de provincie Utrecht voor deze periode tegen het licht gehouden. Van verschillende steden en dorpen zijn voor enkele cruciale jaren de lokale besturen en bestuurders uitgezocht en beschreven. Wie zaten er op het pluche in plaatsen als Soest, Maarssen, Wijk bij Duurstede en Rhenen? En wat deden ze daar precies? Ook het provinciale bestuur is onderzocht. Waren de Statenleden allemaal familie van elkaar en schoven ze elkaar lucratieve posten toe? Of brachten de ingrijpende revolutionaire woelingen en de herstelperiode daarna persoonlijke en politieke vernieuwingen? Dit jaarboek is geheel gewijd aan de periode waarin Nederland een moderne staat werd.

De jaren 1747, 1787, 1795, 1813 en 1848 staan centraal. Telkens worden de wederwaardigheden in twee plaatsen in de provincie, zoals Zeist, Doorn of Woudenberg per jaar uitgebreid beschreven. Elk jaar wordt afgesloten met een overzicht van wat er in de rest van de provincie gebeurde. Zo worden de overeenkomsten en verschillen tussen de dorpen en steden heel inzichtelijk en gezamenlijk geven al deze artikelen een prachtig beeld van hoe onze provincie in die roerige tijd functioneerde.

Met de publicatie van dit Jaarboek wordt het eerste deelproject van 'Waard om te weten', over elite, afgerond. Een nieuwe onderzoeksgroep onder auspiciën van Landschap Erfgoed Utrecht richt zich inmiddels op een tweede leemte in de geschiedschrijving van provincie Utrecht: de geschiedenis van de infrastructuur in de periode 1815 -1940.

Wilt u meer weten? Of het boek bestellen? Kijk dan op www.oud-utrecht.nl.