Vrije Universiteit Amsterdam

PERSBERICHT

31 oktober 2011

Wereldomroep en VU lanceren Kieskompas in Marokko
'Balanceren in een prille democratie'

Huna Amsterdam, de Arabische afdeling van Radio Nederland Wereldomroep, lanceert vandaag in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam het online 'Kieskompas' voor de parlementaire verkiezingen in Marokko. Het partijonafhankelijke instrument helpt kiezers om hun positie te bepalen in het politieke landschap. Het Kieskompas is vanaf vandaag te vinden via www.bosala.nl.

De parlementaire verkiezingen in Marokko vinden 25 november 2011 plaats. Na de verkiezingen draagt de koning zijn positie als hoofd van de regering over aan een premier. Hij blijft wel staatshoofd.

Het Kieskompas ligt gevoelig in de prille democratie van Marokko. Vooral omdat de regering een Kieswet heeft ingesteld die vanaf twee weken voor de verkiezingen alle peilingen verbiedt. Hoofdredacteur Rik Rensen van de Wereldomroep licht toe: "Hoewel het Kieskompas geen peiling is, constateren wij toch dat de mediaorganisaties waar wij in Marokko mee samenwerken in die bewuste periode hun naam niet aan ons project durven te verbinden. Uit angst om mogelijk de wet te overtreden".

André Krouwel, wetenschappelijk directeur van Kieskompas en politicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vult aan: "In ons wetenschappelijk werk merken wij dat de democratische veranderingen in Marokko meer cosmetisch dan fundamenteel van aard zijn. Politieke partijen lopen op eieren en blijven in hun standpunten op de vlakte. Zij kennen de grenzen van de politieke vrijheid in Marokko, die gebaseerd is op angst voor verdeeldheid. Terwijl verdeeldheid juist de kern van verkiezingen zou moeten zijn."

Kieskompas
Het doel van Kieskompas is om de betrokkenheid van Marokkaanse kiezers te stimuleren en hen te ondersteunen in hun persoonlijke analyse van het politieke landschap. De vragen en standpunten zijn samen met een team van Marokkaanse politicologen opgesteld op basis van officiële documenten en uitgesproken standpunten van de politieke partijen of uitspraken van hun leiders.

Neutraal
Kieskompas is onafhankelijk en heeft geen enkele band met een partij, kandidaat of overheid. Het online instrument is zo ontworpen dat het volledige onpartijdigheid waarborgt en volkomen transparant is. Het van oorsprong Nederlandse Kieskompas is al in 34 landen gebruikt, waaronder Turkije, Canada en recent in Tunesië.