Waterschap Dommel

Geen problemen met lage waterstanden

Publicatiedatum : 25 november 2011
Laagste waterpeilen voor de maand november sinds jaren

Afgelopen maand is de droogste novembermaand sinds tijden. In het gebied van Waterschap De Dommel is de meeste neerslag van Nederland gevallen: Gemiddeld zo'n 12 mm. In heel Nederland is gemiddeld nog geen 10 mm gevallen. Door het uitblijven van neerslag zijn de waterstanden in de beken gezakt. De lage waterstanden leiden echter niet tot problemen en het waterschap neemt geen extra maatregelen.

Lage waterstanden in beken

De gevolgen van het uitblijven van regen zijn lage waterstanden in de rivieren en beken. De scheepvaart op de grote rivieren kan daardoor slechts half beladen, dus met minder diepgang, vrachten vervoeren. Voor het waterbeheer in het bekenstelsel in het gebied van de Dommel leveren de lage waterstanden echter geen problemen op. Door mist is het vochtig genoeg voor plant en dier en slechts één beek (Reusel) heeft de kritische grens van 10% waterafvoer bereikt.
Bij die 10%-grens overweegt het waterschap een onttrekkingsverbod in te stellen. Dat is alleen in de zomermaanden van belang omdat er dan ook behoefte is aan water. Om gewassen en graslanden te besproeien. Die behoefte is er nu niet. En nu in november speelt verdamping ook geen rol, terwijl dat in de zomermaanden wel een belangrijke factor is voor het watertekort.

Extreem droog

Het is wel extreem droog (10 mm). We moeten terug gaan naar 1955 (15 mm) en 1920 (16 mm) voor vergelijkbare situaties. De enige neerslag van betekenis is op 2 november gevallen. Normaal valt er in de maand november 80 mm.
We begonnen dit jaar met een droog voorjaar. Dat leidde tot de instelling van een verbod op onttrekken van oppervlaktewater voor een groot deel van het gebied van Waterschap De Dommel van 24 mei tot 19 augustus. De zomer van 2011 was de natste sinds 100 jaar: 350 mm. Normaal is dat 225 mm (tijdvak 1981-2010). De KNMI verwacht dat door klimatologische veranderingen in de toekomst vaker met extreem droge en natte periodes te maken krijgen. Het waterschap speelt hier op in met maatregelen zoals waterberging bij te veel water en stuw en stuwtjes (de zogenaamde LOP-stuwtjes*) om water langer vast te houden in droge tijden.

Kaartje Neerslagtekort november 2011


---

____________


Noot voor de redactie