Wageningen Universiteit en Researchcentrum
24 nov 2011
Onderdeel: LEI
Bedrijven zullen aanzienlijk minder voedsel verspillen wanneer de
overheid wet- en regelgeving en procedures aanpast op twee terreinen.
De âTen minste Houdbaar Totâ-termijn (THT) voor niet bederfelijke
producten zou afgeschaft kunnen worden. En het zou voor de horeca
makkelijker moeten zijn om ontheffingen te krijgen voor het langer dan
2 uur ongekoeld aanbieden van producten die in principe gekoeld moeten
zijn.
Deze bevindingen komen voort uit de studie Verminderen van
voedselverspilling van het LEI en Food & Biobased Research (beide
onderdelen van Wageningen UR). Het ministerie van Economische Zaken,
Landbouw en Innovatie (EL&I) liet de studie uitvoeren omdat volgens het
bedrijfsleven de huidige wetgeving voedselverspilling in de hand werkt.
Dat past niet bij de doelstelling van het ministerie: in 2015 minimaal
20% minder voedselverspilling in de hele bedrijfsketen. Naast
wettelijke oorzaken zijn er ook niet-wettelijk belemmeringen gevonden.
Voedselinformatieverschaffing
Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat de wet op de
Voedselinformatieverschaffing leidt tot verspilling als gevolg van
verkeerde etikettering, te korte en verschillende THT-termijnen voor
één type product én onduidelijkheid over wat is toegestaan na het
verlopen van de THT-datum. Bedrijven nemen vanwege
productaansprakelijkheid onnodig voedsel uit de schappen. De overheid
kan ketenpartijen stimuleren om afspraken te maken over de
THT-termijnen voor zeer lang houdbare producten. Ze kan ook de
mogelijkheid onderzoeken de THT-datum af te schaffen voor
niet-bederfelijke producten onder vermelding van de productiedatum.
2-uursborging
In het onderzoek gaven cateraars aan dat zij producten die in principe
gekoeld bewaard moeten worden vaak langer ongekoeld kunnen aanbieden
dan de 2 uur die de hygiënecodes voorschrijven. Door deze
2-uursborging gooien bedrijven veel voedsel weg, verpakt en onverpakt.
De onderzoekers adviseren het makkelijker te maken om de 2-uursborging
te verlengen.
Importcontroles en normen voor gebruik van biociden
Soms wordt voedselverspilling ook in de hand gewerkt door de wet- en
regelgeving op het gebied van verontreiniging in levensmiddelen, door
lange procedures bij de importcontrole. Daarnaast leggen ketenpartijen
zichzelf en anderen strengere normen op om imagoschade te voorkomen.
Reststromen
Ook rest- en afvalstromen kunnen vaak nog tot waarde gebracht
worden wanneer sectoren processen anders inrichten. Bijvoorbeeld
door het verwerken van producten met afwijkingen in groente- en
fruitketens, en door het scheiden van afgeschreven voedingsmiddelen in
horeca en supermarkt. Anders inrichten van zulke processen kost echter
veel tijd en geld.
Reststromen zijn organische restproducten/bijproducten van de
voedselproductie die bij een bedrijf vrijkomen en om diverse rekenen
uit het productieproces zijn gevallen.
Rapport 2011-043: Verminderen van voedselverspilling; Ervaren
belemmeringen rond wet- en regelgeving
Contact
Yuca Waarts