Groen!

Nieuwe industrieraad kan voorbeeld stellen voor Vlaamse regering

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 25 november 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Het nieuwe Vlaamse industriële beleid laat al veel te lang op zich wachten. Groen! hoopt dat de zopas geïnstalleerde industrieraad eindelijk de nodige dynamiek zal teweeg brengen bij de Vlaamse regering. De industrieraad moet daarbij onomwonden kiezen voor een transitie naar een groene industrie.

Groen!-fractievoorzitter Filip Watteeuw: "De belangrijkste uitdaging voor het industriële beleid van de 21° eeuw is een snelle transitie naar de groene industrie die inzet op duurzame productiewijzen en steunt op energie- en grondstoffenefficiëntie. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt tegelijk voor tienduizenden nieuwe banen die lokaal verankerd zijn. Kiezen voor groene economie kan van Vlaanderen opnieuw een koploper maken op vlak van innovatie en productie."

Watteeuw heeft hoge verwachtingen van de nieuwe industrieraad: "Daarin zitten meerdere mensen uit de industrie. Zij hebben zicht op de inspanningen die de industrie vandaag al doet in de richting van duurzaamheid. Het is een beetje de omgekeerde wereld maar Groen! hoopt dat de industrieraad erin zal slagen om die duurzaamheidsdynamiek in de industrie over te brengen naar de Vlaamse regering."

De ontwikkeling van een nieuw industrieel beleid in Vlaanderen gaat immers tergend traag. Het is ondertussen al bijna twee jaar geleden dat de `Staten-Generaal van de industrie' plaatsvond. Sindsdien presenteerde de Vlaamse Regering een witboek dat ondermaats is. Vooral de vele overlegstructuren en procedures vielen daarbij op, terwijl er vooral nood is aan actie.

De globalisering en de opkomst van de groeilanden, maar ook de klimaatverandering, de grondstoffen- en energieschaarste en het afvalprobleem nopen ons tot de keuze voor de groene economie. Een land als Duitsland heeft dit goed begrepen en investeert daar heel zwaar in. Het industrieel beleid van de Vlaamse regering daarentegen blijft traditioneel gericht op competentieverhoging, technologie-innovatie, meer ICT en de kenniseconomie. "Dat is nodig maar onvoldoende," stelt Watteeuw: "Het gaat er nu om te verduurzamen. Het TINA-fonds (Transformatie, Innovatie en Acceleratie Fonds) heeft te weinig oog voor milieu en energie."

Een aantal industriële sectoren hebben wel al begrepen dat de transitie naar de groene industrie de weg is die ze moeten inslaan om te overleven in een hyperconcurrentiële markt. Ze leveren op eigen kracht al zware inspanningen om een duurzame productie te realiseren. De hout- en meubelindustrie werken aan milieuverantwoord ketenbeheer en moedigen kringloopsluiting voor hout aan. De chemische sector zoekt actief naar mogelijkheden voor een biogebaseerde chemie. De Vlaamse Confederatie Bouw loopt met haar ambities op het gebied van duurzaam bouwen voor op die van de Vlaamse overheid.

Contact: Filip Watteeuw -