GAIA
Speciaal eindejaarseducatieprogramma voor scholen
25/11/2011
De toekomst van de dieren zijn de kinderen van vandaag. Empathie met de
meest kwetsbaren, mens en dier, leidt tot een samenleving met minder
geweld en meer respect." Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.
We zijn verheugd u bij deze een speciaal eindejaarseducatieprogramma
van GAIA, voor scholen, voor te stellen. GAIA is een vereniging die
vreedzaam campagne voert om respect voor dieren te bekomen en te
waarborgen. Wij geven dan ook dagelijks uiteenzettingen voor
dierenrechten in Belgische scholen. Onze algemene brochure kan u
terugvinden
via: http://www.gaiakids.be/welkom-op-gaia-kids-1/in-actie-met-gaia/no
dig-gaia-uit-in-je-klas.html
Met de feestdagen in het vooruitzicht, willen we echter ook vooral de
nadruk leggen op duurzaamheid en dierenwelzijn bij het maken van een
feestmaal. Daarom organiseren wij gedurende de maand december speciale
kookworkshops rond Faux Gras de GAIA, een diervriendelijk alternatief
voor foie gras. De folder vindt u hier. Faux Gras de GAIA bevat
ingrediënten als truffel, witte wijn en champagne. Deze maken van Faux
Gras de GAIA een feestelijk product, en toch gans anders, want voor
Faux Gras de GAIA werd geen enkel dier mishandeld of ziek gemaakt.
Onze uiteenzettingen sluiten aan bij de leerplannen verzorging-voeding,
Personenzorg BSO, deze van Project Algemene Vakken én bij de VOETEN
van het secundair onderwijs:
* "De klemtoon ligt op de bereiding van eenvoudige
feestmaaltijden (...) op basis van gekende en nieuwe
basistechnieken met zowel inheemse als uitheemse voedingsmiddelen
(...) en de leerlingen kunnen hun houding motiveren tegenover
bio-groenten en een vegetarische eetwijze (ET 24, uit: leerplan
GO!, Verzorging-voeding, Personenzorg BSO, tweede graadâ¨eerste en
tweede leerjaar, 2010/029 vervangt 2007/032).
* "Met ondersteuning van een voedingsvoorlichtingsmodel,
een maaltijd samenstellen en deze keuze toelichten, vb. een
maaltijd samenstellen vanuit een bepaalde â¨visie: gezonde voeding,
vegetarische voeding." (ET 6.3., uit: leerplan VVKSO,
Verzorging-voeding tweede graad BSO, Brussek D/2010/7841/006
September 2010).
* " (...) een verantwoord
consumentengedrag , bv. het
kopen van bepaalde producten draagt bij tot het in stand houden van
(...) dierenmishandeling" (doelstelling 28, GO!, AV Project
Algemene Vakken 2004/262);
* "De leerlingen zoeken naar duurzame oplossingen om de
lokale en globale leefomgeving te beïnvloeden en te verbeteren"
(Cotext 4, uit: VOET@2010, p. 18).
De workshops volgen dus de belangrijke lijnen van de leerplannen en
zijn interactief opgevat. Na een korte theoretische uitleg over foie
gras en het verschil met Faux Gras de GAIA, mogen de leerlingen zelf
aan de slag en kunnen ze een feestelijk gerecht maken met het
plantaardig product.
Onze uiteenzettingen zijn gratis, we vragen enkel een vergoeding van 35
EUR voor reiskosten (exclusief ingrediënten voor het koken).
Voor meer informatie of reservatie, kan u terecht bij:
GAIA-Educatie,
Verantwoordelijke voorlichting: 02 / 245 29 50, of education@gaia.be
Tags: dierenwelzijn diervriendelijk duurzaamheid educatie faux gras
feestdagen scholen voeding voorlichting
Downloads
* Folder_kookworkshop.pdf
Zie het origineel