Vrije Universiteit Amsterdam
PERSBERICHT
25 NOVEMBER 2011
VU en UvA onderzoeken het tegengaan van stress bij zwangere vrouwen
Onderzoekers: voorkomen dat stress leidt tot gedragsproblemen bij het kind
Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat stress bij zwangere vrouwen kan leiden tot problemen bij de geboorte en bij het gedrag van het kind. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam gaan onderzoeken of deze stress tijdens de zwangerschap voorkomen kan worden. Subsidie van de technologiestichting STW en Philips Research maakt het samenwerkingsverband tussen de Amsterdamse universiteiten voor dit onderzoek mogelijk.
Mindfullness en hartslag De onderzoekers volgden vier verschillende groepen vrouwen tijdens hun zwangerschap. VU-psycholoog en onderzoeksleider Anja Huizink: "De eerste groep krijgt alleen voorlichting over hoe je stress kunt tegengaan, de tweede groep krijgt mindfullness-training, groep drie draagt een klein apparaatje dat informatie geeft over hun stressniveau zodat ze hun stress leren verminderen. De laatste groep krijgt een combinatie van de laatste twee interventies. Op die manier kunnen we achterhalen wat het beste werkt." Het apparaatje meet de hartslag van de moeder en de variatie daarvan. De vrouwen kunnen deze informatie over hun stressniveau gebruiken om hun gedrag daaraan aan te passen en zo de stress te verminderen. Dit soort informatie over de staat van het lichaam wordt biofeedback genoemd.
De ontwikkeling van het kind Ook na de geboorte van het kind loopt het onderzoek door en kijken de onderzoekers naar de ontwikkeling van het kind. Huizink: "We gaan ook kijken in hoeverre afname van stress een gunstige invloed heeft op het kind na de geboorte. Iedereen weet dat roken en drinken tijdens de zwangerschap niet goed is voor je kind. Dit zou met stress ook het geval kunnen zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we onderzoeken met welke methode we dit het beste kunnen verminderen."