Persbericht van de Universiteit Utrecht
22 november 2011
Ontstekingsreacties bij gebruik hart-longmachine eenvoudig te bestrijden
Bij een hartoperatie waarbij gebruik wordt gemaakt van de hart-longmachine, bijvoorbeeld een bypass-operatie, vindt een ontstekingsreactie plaats in het lichaam. Het enzym alkalische fosfatase is een effectief tegengif bij deze ontstekingen, concludeert promovenda Suzanne Kats. Zij onderzocht een methode om deze ontstekingsreacties terug te dringen en promoveert op 25 november aan de Universiteit Utrecht. Suzanne Kats is cardio-thoracaal chirurg in Maastricht.
De ontstekingsreactie wordt veroorzaakt door beschadingen van bloedcellen door contact van deze cellen met de hart-longmachine en door een tekort aan doorbloeding van bijvoorbeeld de darmen tijdens het gebruik van de hart-longmachine. Hierdoor kan endotoxine, een gifstof uit de celwand van bacteriën vrijkomen. Het enzym alkalische fosfatase wordt al langer bestudeerd om ontstekingen te bestrijden, bijvoorbeeld bij reuma en bloedvergiftiging. Kats onderzocht de toepassing van deze stof bij hartchirurgie.
Afname ontstekingsreacties
Kats: "Via een infuus werd het enzym toegediend aan menselijke patiënten die een bypass-operatie ondergingen waarbij gebruik werd gemaakt van de hart-longmachine. Het aantal ontstekingsreacties nam duidelijk af en er waren geen nadelige bijwerkingen." Een opmerkelijk neveneffect van de behandeling met alkalische fosfatase is het spontaan vrijkomen van hetzelfde enzym in het lichaam, zeer waarschijnlijk vanuit de lever. "Dit proces moet nog verder onderzocht worden", geeft Kats aan. "Nader onderzoek zal ook moeten uitwijzen of alkalische fosfatase de complicaties van meer complexe hartchirurgische operaties kan beperken."
One medicine, One health
Diergeneeskunde en humane geneeskunde zijn disciplines die zich steeds meer op het gemeenschappelijke terrein 'one medicine, one health' begeven, vanuit het inzicht dat de gezondheidszorg voor mensen en voor dieren onlosmakelijk met elkaar verweven is en om een gezamenlijke aanpak van problemen vraagt. In dit kader wordt er ook aan de faculteit Diergeneeskunde onderzoek gedaan dat niet strikt beperkt is tot de gezondheid en het welzijn van dieren, maar ook van mensen.
Utrecht Life Sciences
Dit onderzoek valt binnen het thema 'Public Health' van Utrecht Life Sciences, een samenwerkingsverband tussen de verschillende instellingen en bedrijven die zich in de regio Utrecht bezig houden met life sciences.
Universiteit Utrecht