NEN


26-10-2011

Informatieochtend voorgestelde wijzigingen en consequenties aanpassing Richtlijn Gastoestellen

De Richtlijn Gastoestellen (GAD) wordt momenteel (Europees) aangepast. De belangrijkste consequentie van de revisie is een uitbreiding van de reikwijdte (scope) met als uitgangspunt het wegnemen van handelsbelemmeringen onder waarborging van de veiligheid en duidelijkheid. Met de voorgenomen uitbreiding van de reikwijdte vallen naar verwachting vrijwel alle toestellen/producten die worden gebruikt voor het omzetten van gas als brandstof in mechanische, elektrische of thermische energie, of voor verlichting, straks onder de Richtlijn. Dit geldt ook voor bepaalde componenten ontworpen om in een eindgebruikerinstallatie te worden ingebouwd. Toepassingen voor uitsluitend industriële of militaire toepassingen blijven buiten de scope.

Tijdens de informatieochtend op vrijdag 25 november biedt NEN de gelegenheid van gedachten te wisselen met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die Nederland vertegenwoordigt in de Europese werkgroep voor de revisie van de Gas Appliances Directive (GAD), en met de divisiedirecteur van Kiwa Nederland B.V. en tevens voorzitter van Gas Appliances Directive Advisory Committee (GADAC).

De mogelijke verruiming van de definitie heeft tot gevolg dat meer producten onder de werking van de Gastoestellenrichtlijn komen te vallen. Voor producenten en leveranciers van deze producten is dit wellicht nog onbekend.

Voorbeelden van toestellen/producten die mogelijk onder de Richtlijn zullen vallen zijn:

* gasbranders voor solderen, voor het afbranden van verf en voor het bewerken van bitumen voor dakbedekking

* acetyleen lasbranders

* snijbranders

* losse reduceerventielen

* brandstofcellen (waterstof)

* verbrandingsovens in crematoria

* veiligheids-, controle- en regelapparatuur, of een combinatie ervan, ontworpen om in een eindgebruikerinstallatie te worden ingebouwd

* gasslangen en flexibele buizen, uitgezonderd stijve metalen buizen, voor het verbinden van veiligheids-, controle- en regelapparatuur, of een combinatie daarvan, of een toestel met een eindgebruikerinstallatie.

Naast de verruiming van de reikwijdte is een belangrijk wijzigingsvoorstel dat er gelijke overeenstemmingsprocedures gaan gelden voor toestellen en componenten. Daarnaast wordt de gereviseerde GAD opgesteld onder `New Legislative Framework (NLF)'. Dit is een verordening en besluit van de Commissie dat richtlijnen op een vastgestelde wijze moeten worden ingericht. Dit betekent voor de GAD dat er wijzigingsvoorstellen zijn voor de beginselen van de CE-markering, verantwoordelijkheden van de marktdeelnemers, eisen voor de `Notified Bodies' etc. Voor de marktdeelnemers wordt met name de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van importeurs en handelsfirma's veel explicieter in de richtlijn geregeld. In principe is iedere leverancier er verantwoordelijk voor zeker te stellen dat de producten die hij in- en verkoopt aan de richtlijn voldoen.

Ook wordt de interesse gepeild voor deelname aan op te richten commissie(s), voortkomend uit de aanpassing van de Richtlijn gastoestellen.

Meer duidelijkheid?

Het is duidelijk dat er nog veel onzekerheden zijn over wat er gaat wijzigen maar ook welke consequenties dit heeft voor de producten, welke producten, de CE markering, normen, normering etc. Naar verwachting zal de Europese Commissie over de mogelijke wijzigingen een openbare consultatieronde houden, waarbij alle stakeholders de gelegenheid krijgen om hun commentaar op de voorstellen te leveren.

Tijdens de informatieochtend wordt u onder meer geïnformeerd over de verwachte wijzigingen, wat dit betekent, de consequenties voor de markt en consequenties voor normen. Deelnemers kunnen tijdens een interactieve sessie vragen stellen aan en kennis uitwisselen met de sprekers Dhr. R. Nieuwenhuijs (senior deskundige productveiligheid, VWA) en Dhr. M.L.D. van Rij (divisiedirecteur bij Kiwa en tevens voorzitter GADAC), betrokkenen, deskundigen en belanghebbenden.

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdagochtend 25 november vanaf 10.00 uur bij NEN in Delft en wordt afgesloten met een lunch. Deelname is gratis.

Contact

Meer inhoudelijke informatie is verkrijgbaar bij NEN Gas & Water, Françoise de Jong, consultant Gas & Water (015) 2 690 172 of via e-mail: francoise.dejong@nen.nl. Voor meer informatie over deelname neemt u contact op met NEN Evenementen, Karin van der Lubbe, (015) 2 690 206 of via e-mail: evenementen@nen.nl.