Ingezonden persbericht


Reisboekhandels kiezen beste reisgids van 2011

Persbericht Vereniging Reisboekhandels- 24 november 2011

De reisboekhandels van Nederland houden jaarlijks de uitgekomen reisboeken tegen het licht en kiezen de beste reisboeken van het jaar. Hiermee geven ze uitgevers en schrijvers die zich door originaliteit of kwaliteit hebben onderscheiden, een pluim.

De reisboekhandelsjury werd dit jaar voorgezeten door Harry Berg van Stanley & Livingstone in Den Haag. Er zijn vier categorieën: beste reisgids, beste landkaart, beste reisfotoboek, en beste reisverhaal.

Reisboekhandels verkiezen ANWB kunstreisgids Rome tot beste reisgids van het jaar

In april 2011 lanceerde de ANWB een serie kunstreisgidsen die de culturele diepgang van reisgidsen op een nieuw niveau heeft gebracht. In een tijd waarin uitgevers van reisgidsen de tekst juist steeds meer opbreken in kleine hapklare brokjes, doen de kunstreisgidsen precies het tegenovergestelde. Ze brengen meer diepgang en meer detail. De kunstreisgidsen schromen niet om verbindingen te leggen tussen de verschillende periodes in de wereldgeschiedenis. Kunst, wetenschap, architectuur, filosofie, politiek, religie, al deze zaken worden in elkaar gevlochten in de beschrijvingen van bezienswaardigheden.

De uitgebreide hoofdstukken per onderwerp staan verder vol met anekdotes en kleine wetenswaardigheden. Achterin is een hoofdstuk opgenomen met een verklarende woordenlijst, want niet iedereen weet uit zijn hoofd wat een nimbus is of het verschil tussen een architraaf en een epitaaf. Naast al deze culturele rijkdom is er ook aandacht voor meer praktische zaken als openingstijden en tips voor restaurants. Deze informatie is in een aparte kleur weergegeven. En het zijn gewoon erg mooi uitgegeven boeken. De lay out laat veel ruime, de letters zijn groter dan normaal in reisgidsen en dus goed leesbaar. Mooie kleurenfoto's en tekeningen, perfecte plattegronden in kleur.

Dit alles in een compact gebonden boek. Echt een boek om vooraf te lezen en inspiratie op te doen, te gebruiken op reis en om later in de kast te zetten als naslagwerk.

Nee, het zijn geen reisgidsen voor beginners. Dit zijn reisgidsen voor gevorderden. En juist die groep lezers en reizigers kon de laatste tien jaar voor een reisgids alleen uitwijken naar Duitstalige (Dumont Kunstreisefuhrer) of Engelstalige (Blue Guide) gidsen. Dat de ANWB het heeft aangedurfd om voor deze toch beperkte doelgroep van kunst en cultuurliefhebbers en mensen die rustig de tijd nemen voor een reis, een nieuwe serie in de markt te zetten verdient een pluim. We hopen als reisboekhandelaren dat de serie in de toekomst gestaag mag groeien. Want dat zou mooi zijn... een kunstreisgids van Parijs bijvoorbeeld, of van Berlijn.....

Op dit moment zijn er naast de kunstreisgids Rome nog vier titels in deze

serie: Toscane, Sicilië, Rusland, en een erg mooie kunstreisgids van Israël en de Palestijnse gebieden.

Verkozen door de reisboekhandels van Nederland

Beste reisgids van het jaar 2011

ANWB kunstreisgids Rome

Schrijver - Heinz--Joachim Fischer

Vertaling en bewerking - Hans Hoogendoorn

ISBN 9789018032647

Prijs ¤ 29,95

Uitgave mei 2011

------ BESTE LANDKAART -------

Reisboekhandels verkiezen de Spoorkaart Nederland tot beste landkaart van het jaar.

Natuurlijk kun je je treinreis plannen op het internet en je kunt zo altijd van A naar B komen. Maar het is toch ook leuk om te weten waar je aan voorbij rijdt? Hoe loopt het spoorwegnet van Nederland eigenlijk, en waar moet ik overstappen op een andere vervoersaanbieder? Want het spoorlandschap is er niet makkelijker op geworden met naast de NS nieuwe aanbieders als Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia.

Carto Studio maakte dit jaar een erg mooie Spoorkaart van Nederland. De kaart geeft met subtiele kleuren het landschap weer. De rivieren, de natuurgebieden, de plaatsen met hun naam. Ook het hoofdwegennet staat in zachte kleuren op de kaart. Daaroverheen zijn luid en duidelijk de spoortrajecten aangegeven. Alle stations zijn groot en klein benoemd, ook de stations in aanbouw. Er zijn verschillende lijndiktes en kleuren voor de verschillende soorten spoor. Spoorlijnen met enkel spoor en dubbelspoor. De Hoge Snelheids Lijn, de Betuwelijn, toeristische spoortrajecten. Ook staan de veerbootverbindingen erop en de verbindingen met het spoor in Duitsland en België.

Kortom een erg leuke kaart voor kaartenliefhebbers en een handige kaart voor treinreizigers. En een erg goed initiatief van deze creatieve kaartenmakers uit Amsterdam die eerder al de Spoorkaart van Europa uitgaven.

Verkozen door de reisboekhandels van Nederland

Beste landkaart van het jaar 2011

Spoorkaart Nederland

Schaal 1:400.000

Cartograaf: Paul Benjaminse

Uitgeverij Carto Studio Amsterdam

Prijs ¤ 8,95

Reisboekhandels verkiezen Afghanistan Ongecensureerd tot reisfotoboek van het jaar

Reisfotoboeken zijn meestal gevuld met mooie foto's van de bestemming. Landschappen, gebouwen, straatbeelden, mensen. Daarnaast kunnen reisfotoboeken ook echte statements zijn waar de fotograaf uitdrukking wil geven aan een idee, een ideologie, een ervaring of inzicht. Nederland heeft op een of andere manier veel zeer goede fotografen en het is jammer dat veel talent ongepubliceerd blijft omdat we maar zo'n klein taalgebied zijn. Maar het lukte Ton Koene om samen met de correspondente Natalie Righton in 2010 en 2011 door Afghanistan te reizen en daarvan fotografisch verslag te doen. Twee keer reisde hij 'embedded', zoals dat heet, onder bescherming van Nederlandse militairen. En twee keer reisde hij onbeschermd. Hij regelde zijn eigen tolken en reed dan rond in een aftandse Toyota Corolla om zo weinig mogelijk op te vallen. Reizen onder zeer moeilijke omstandigheden natuurlijk. Zeker voor een fotograaf. Veel risico op bermbommen en ontvoeringen. Maar wat een mooi boek heeft di t opgeleverd!

De foto's van de gezichten van Afghaanse politiemannen in opleiding, foto's van de snoepfabriek, van vrouwen in boerka. Van scholen en schooltjes, van marktkoopmannen, moellahs, van Afghaanse bodybuilders. En natuurlijk ook van Nederlandse mariniers die als de avond valt, rusten op veldbedjes in de open lucht in de relatieve beschutting van hun pantservoertuig.

De begeleidende tekst is mooi van eenvoud. Geen sensatie, geen barok taalgebruik. Bijna droog wordt de situatie beschreven en ontleedt. De lezer mag zelf zijn mening vormen. Een onmisbaar boek.

En onze pluim waard. Alleen al vanwege de veelzeggende foto's van Ton Koene, maar ook een beetje voor de Volkskrant en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, zonder wie deze cruciale inkijk in de Afghaanse samenleving niet gepubliceerd had kunnen worden.

Verkozen door de reisboekhandels van Nederland

Beste reisfotoboek van het jaar 2011

Afghanistan ongecensureerd

Fotograaf en schrijver Ton Koene

Uitgeverij Lemniscaat

ISBN 9789047704157

Prijs ¤ 29,50

Reisboekhandels verkiezen Duivelsmuziek tot beste reisverhaal van het jaar.

Reisverhalen zijn de krenten in de pap bij de reisboekhandel. Ook Nederland kent veel schrijvers die reizen en reizigers die schrijven. Maar het meest Nederlands is toch wel het genre 'fietsers op weg'. Frank van Rijn schreef prachtig over zijn fietsreizen en vorig jaar Ilja Leonard Pfeijffer, met de filosofie van de heuvel.

Dit jaar dachten we dat er niets bijzonders gebeurde en ineens was daar in september het bijzondere en mooi geschreven reisverslag van Leendert van der Valk. Precies zo'n reis waarvan je droomt hem zelf ook eens te gaan maken.

Het zuiden van Amerika. De tocht van Memphis naar New Orleans over de Highway 61, de Blues Highway, is in een dag te reizen met een huurauto. Natuurlijk dat kan. Maar Leendert van de Valk en zijn vriendin Winnifred Wijnker gaan niet over de snelweg. Ze gaan op de fiets en komen zo juist door de haarvaten van de Mississippi delta. Twee witte mensen op de fiets door een broeierig donkerbruin gebied. De bakermat van de Blues, van de Jazz, van de soul.

Wij vinden het een inspirerend boek. Erg mooi geschreven, met veel bijzondere ontmoetingen en met veelvuldig verwijzingen naar songteksten en anekdotes over zangers en muzikanten. Mooi verbeeld ook nog eens met oude foto's en met nieuwe foto's van Winnifred Wijnker.

Quote uit Duivelsmuziek:

' Memphis heeft twee gezichten: een vuile grimas en een

lieve glimlach. Terwijl we nu al ruim een uur in die grimas

kijken, stopt er een vrouw naast ons. Of we weten waar we

heen gaan, want dit is een slechte buurt. Ze vertelt hoe we

verder moeten fietsen. En dan noemt ze een straatnaam:

McLemore Avenue.

Ik wil vragen of ze het nog eens wil zeggen. Zingen mag

ook, in haar zuidelijke tongval. McLemore Avenue. We zijn

in de stad van Stax, de soulstudio met het adres dat ik ken

van platen van Otis Redding, Booker t. & The MG'S, Johnnie

Taylor en The Staple Singers: 962 East McLemore Avenue.

Memphis-soul. Want ook daarvoor zijn we hier; een krappe

vijftig jaar te laat.'

Verkozen door de reisboekhandels van Nederland

Beste reisverhaal van het jaar 2011

Duivelsmuziek

Schrijver: Leendert van der Valk

Fotograaf: Winnifred Wijnker

Uitgeverij L.J. Veen

ISBN 9789020466614

Prijs ¤ 24,95