Politie Hollands Midden

Gouda - Poging babbeltruc, twee vrouwen proberen woning binnen te komen

Gouda, 24-11-2011 o Politie Hollands Midden kreeg op woensdag 23 november de melding dat twee vrouwen rond 14.30 uur hadden geprobeerd een woning aan de Mercatorsingel binnen te komen. De vrouwen waren de achtertuin in gelopen en hadden gelachen en gezwaaid naar de bewoonster. Ze rammelden aan de deur en gebaarden naar haar dat ze binnen wilden komen.

De bewoonster vertrouwde het niet en wuifde naar de vrouwen dat zij weg moesten gaan. De vrouwen gingen uiteindelijk weg. De bewoonster zag de twee vrouwen een half uur later aan de overkant op de Olivier van Noortlaan lopen, daarna had zij de twee niet meer gezien. Een buurvrouw vertelde aan de politie dat zij rond 14.30 uur die middag een zwarte auto de straat zag inrijden met drie personen erin. De twee vrouwen stapten uit en liepen de achtertuin van haar buurvrouw in. De auto reed daarna verder. De twee vrouwen waren tussen de 18 en 20 jaar en hadden een Oost-Europees uiterlijk, beiden waren tussen de 1.60 en 1.70 meter en beide vrouwen hadden een mollig postuur.

Waarschijnlijk hadden de vrouwen de woning willen binnenkomen middels een babbeltruc. De politie adviseert bewoners dan ook om nooit onbekenden de woning binnen te laten. Deze bewoonster had dat gelukkig niet gedaan. De politie heeft een buurtonderzoek gedaan. Getuigen die de vrouwen woensdagmiddag hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Hoe gaan oplichters te werk? Oplichters die zich voorstellen als thuiszorgmedewerkers, nieuwe buren of een medewerker van een energiebedrijf. Het lijkt allemaal echt en niet iedereen is verdacht, maar toch is het belangrijk goed op te passen. Vooral oudere mensen worden slachtoffers van babbeltrucs. Eenmaal in de woning leidt een van de daders het slachtoffer af, terwijl een mededader de woning ongezien binnen gaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt geld of goederen.

Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc? Laat nooit onbekenden binnen! Doe niet zomaar open voor onbekende personen maar kijk goed wie er voor de deur staat. Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam. Wanneer u toch de deur open wilt doen, hou dan de ketting of de kierstandhouder erop. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en identiteitsbewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventueel op. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld).

Lees meer over babbeltrucs op de website van Politie Hollands Midden.