Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Grootschalige veehouderij moet passen in omgeving

24 nov 2011

Dialoog onmisbaar voor maatschappelijke acceptatie

Veehouderij âop maatâ in de omgeving is een belangrijk credo, daarover zijn zowel voor- als tegenstanders van grootschalige ontwikkelingen in de landbouw het eens. Voor maatschappelijke acceptatie moet een veehouderijbedrijf passen in zijn omgeving: niet alleen economisch, maar juist ook landschappelijk, ruimtelijk en sociaal-cultureel. Omgevingsgerichte oplossingen, die rekening houden met de uiteenlopende wensen van belanghebbenden, zijn belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Het onderzoek geeft inzicht in redenen waarom grootschalige veehouderijen in landbouwontwikkelingsgebieden (LOGâs) wel of niet worden geaccepteerd, in de besluitvorming door provincies en gemeenten en in (gewenste) rollen van overheden. De maatschappelijke houding tegenover grootschalige veehouderij is gevarieerd, maar dit soort veehouderij heeft op diverse plaatsen een goede kans om te bestaan zolang veehouders maar rekening houden met hun omgeving en met maatschappelijke wensen. Overheden en bedrijfsleven kunnen daarbij helpen.

Weten wat er speelt
Het ruimtelijke ordeningsinstrument van provincies en gemeenten schiet tekort om invulling te kunnen geven aan de niet-ruimtelijke aspecten van de maatschappelijke discussie over grootschalige veehouderij (dierenwelzijn, diergezondheid, volksgezondheid e.a.). Er bestaat bij provincies en gemeenten behoefte aan duidelijker landelijke handvatten over criteria die daarbij binnen het RO- instrument gehanteerd zouden kunnen worden.

Bij tegenstanders in het LOG speelt de onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen, over wat er in principe mogelijk is als alle locaties maximaal gaan ontwikkelen, een belangrijke rol. Men vertrouwt de overheden vaak niet meer, waardoor ook nieuwe feitelijke informatie de ontstane impasse niet zal doorbreken. Het is belangrijk om toe te werken naar gebieds- en omgevingsgerichte oplossingen voor ontwikkeling van veehouderijbedrijven âop maatâ, in een participatief proces met de betrokken boeren en burgers en andere belanghebbenden. Succesvolle pilots zijn daarbij van belang. De maatschappelijke discussie over âmegastallenâ is niet eenvoudig een discussie over de voor- en nadelen van schaalvergroting of âacceptabeleâ bedrijfsgrootten. Achter de zichtbare conflicten over tegenstrijdige belangen en feitelijke of vermeende risicoâs van grootschalige bedrijven gaan verschillen in onderliggende waardenpatronen schuil. Door in de maatschappelijke dialogen naast de zichtbare conflicten ook de dieperliggende waardenpatronen bij betrokkenen naar boven te halen en bespreekbaar te maken, kunnen openingen voor nieuwe oplossingsrichtingen ontstaan.

(Grootschalige) agrarische ondernemers zullen het gesprek met hun omgeving moeten aangaan. Voor omgevingsgericht produceren door ondernemers (transparant, duurzaam, sociaal ingebed) lijken ânieuwe ondernemerschapskwaliteitenâ vereist. Om dit te laten slagen zouden overheden en bedrijfsleven (grootschalige) ondernemers uit de reguliere veehouderij moeten ondersteunen. Het is zinvol om na te gaan in hoeverre ervaringen uit de multifunctionele landbouw en biologische veehouderij daarbij benut kunnen worden.

Weinig zicht is er op de grote middengroep van âpassieve observantenâ, die zich tot dusver niet in de discussie mengt. Maar geen protest staat niet gelijk aan instemming en kan veranderen. Kennis over deze diverse groep is belangrijk voor gerichte activiteiten en communicatiestrategieën om maatschappelijk draagvlak voor de veehouderij te helpen herstellen of verbeteren.

Download
Rapport 515 âMaatschappelijke acceptatie van (grootschalige) veehouderij in LOGâs. Over de houding van burgers en boeren en rollen van overhedenâ van M.H. Bokma-Bakker et al. kunt u hier gratis downloaden. Het rapport is het resultaat van een constructieve samenwerking tussen Wageningen UR Livestock Research, LEI en Alterra.

Contact
Wageningen UR Livestock Research
Jolanda Jansen, persvoorlichter
tel. 0320 - 293 341

Wageningen UR Livestock Research
Martien Bokma - Bakker