Waterschap Aa en Maas

Proces-verbaal voor acht overtreders

Wie op of aan de Maasdijk woont, geniet van een bijzondere, waterrijke leefomgeving. Maar dit `voorrecht' brengt ook plichten met zich mee. Bescherming van het achterland tegen overstromingen is de belangrijkste functie van een dijk. Het is cruciaal dat een dijk stabiel is en daarom mogen niet zomaar werkzaamheden in de omgeving van een dijk plaatsvinden. Waterschap Aa en Maas ziet streng toe op het waarborgen hiervan. Zeker in het hoogwaterseizoen dat loopt van 1 oktober tot 1 april is sprake van een verhoogd risico op overstromingen. Hoewel veel dijkbewoners goed rekening houden met wat wel en niet mag in de `beschermingszone' van de dijk, heeft waterschap Aa en Maas recent maar liefst acht overtredingen geconstateerd van illegale werkzaamheden in de gemeente Oss.

Veiligheid garanderen

De overtredingen bestonden uit het illegaal plaatsen van bouwwerken en graafwerkzaamheden in de dijk. Binnen een zone van 50 meter is dit alleen met een vergunning toegestaan in de periode van 1 april tot 1 oktober. De betreffende werkzaamheden, die allemaal plaatsvonden na 1 oktober, zijn direct stilgelegd en het waterschap heeft proces-verbaal opgemaakt. Met deze regelgeving en de controle daarop zorgt het waterschap dat de stevigheid van de Maasdijk gegarandeerd blijft om de honderdduizenden inwoners, agrarische en industriële bedrijven en de miljarden aan economische vervangingswaarde te beschermen tegen overstroming. Ernest de Groot, Dagelijks Bestuurslid van waterschap Aa en Maas: "Het hoge water in de winter van 2010 / 2011 ligt nog vers in ons geheugen. En de kans hierop is ieder jaar aanwezig. De veiligheid van de Maasdijk tegen overstroming is vanwege de enorme maatschappelijke belangen misschien wel onze belangrijkste kerntaak."

De regels op een rij

Voor bouwen, graven en beplanten in de buurt van dijken heeft het waterschap regels opgesteld. Deze regels zijn in de zogenaamde Keur van het waterschap uitgewerkt. Met deze Keur streeft het waterschap er naar de dijken in goede staat te houden en de veiligheid te borgen. Het waterschap heeft hierin een belangrijke taak. Wonen aan een dijk betekent niet dat de bewoner de dijk moet onderhouden. Maar er mag ook geen schade aan de dijk worden toegebracht. De Keur geeft daarom aan wat wel en niet mag. Op http://www.aaenmaas.nl/ staat de Keur. Beknopte informatie is te lezen in de informatiebrief `Veilig wonen aan de dijk'.

Dijkweetjes
Altijd al willen weten wat voor soort dijken er zijn? Welke dieren bij een dijk leven, hoe duur een dijk is en hoe de eerste dijken eruit zagen. Antwoorden op dit soort vragen zijn te lezen op www.aaenmaas.nl/dijkweetjes.