Gemeente Winterswijk

maatschappelijke ondersteuning

Veranderingen in voorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning

Op donderdag 24 november vergadert de gemeenteraad onder meer over de veranderingen in de voorzieningen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De vergadering vindt plaats in de raadzaal van het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1 en begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar. U kunt de vergaderingen ook live volgen via internet.

Op 29 juni heeft de raad ingestemd met de `Nota kaderstelling bezuinigingsmogelijkheden individuele Wmo-voorzieningen'. Aanleiding hiervoor is dat er meer geld aan individuele Wmo-voorzieningen uitgegeven wordt, dan de gemeente van het Rijk ontvangt. Vervolgens heeft de raad het college opdracht gegeven deze bezuinigingsmogelijkheden uit te werken in een verordening. Het college vraagt de raad deze verordening vast te stellen. Ook vraagt het college de raad in te stemmen met een tijdelijke personeelsuitbreiding ten behoeve van het zorgloket en de kosten daarvan te dekken uit de extra inkomsten van de eigen bijdrage in 2011. Dit voorstel staat als akkoordstuk op de agenda en wordt dus volgende week donderdag vastgesteld. Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2012 een aantal zaken veranderen. Hieronder worden de belangrijkste veranderingen toegelicht.


1 januari 2012

Met ingang van 1 januari 20112 vinden er veranderingen plaats in de verstrekking van voorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De meest bekende voorzieningen binnen de Wmo zijn: hulp bij het huishouden, woningaanpassing, rolstoel, scootmobiel en regiotaxipas. De belangrijkste verandering is dat voortaan uitgegaan wordt van het eigen oplossingsvermogen van de inwoner en zijn financiële zelfredzaamheid. In 2012 vindt met alle klanten een gesprek plaats om samen te kijken welke ondersteuning nodig is.

Meer aanspraak op zelfredzaamheid

Als inwoners problemen ervaren bij bijvoorbeeld het voeren van een huishouden wordt eerst gekeken naar de eigen oplossingsmogelijkheden van de inwoner en zijn omgeving. Wat kunnen ze zelf en wat kunnen ze organiseren om het probleem op te lossen of zelfstandig te blijven wonen. Voor de één ligt de oplossing in het verhuizen naar een appartement of gelijkvloerse woning, voor de ander ligt de oplossing in het blijven wonen en zelf een traplift laten plaatsen. Ook voor het oplossen van vervoersproblemen zijn er eigen oplossingsmogelijkheden. Het kan zijn dat iemand geen auto meer mag rijden en de auto verkocht heeft. Het geld dat hij eerst kwijt was voor de auto kan nu gebruikt worden voor het reizen met bijvoorbeeld de (regio)taxi.

Ondersteuning opnieuw bekijken

In 2012 vindt met alle klanten een gesprek plaats. Doel is om samen te kijken naar de problemen die ondervonden worden bij bijvoorbeeld het huishouden en het vervoer buitenshuis. Daarna wordt samen gekeken welke resultaten bereikt moeten worden. Een resultaat is bijvoorbeeld een schoon en leefbaar huis. Vervolgens wordt gekeken naar verschillende oplossingsmogelijkheden. Wat kan zelf geregeld en betaald worden? Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen? Het is mogelijk dat een deel van de problemen opgelost kan worden door één of meer algemeen gebruikelijke voorzieningen. Voorbeelden hiervan zijn beugels voor bij het toilet of bad of een verhoogd toilet. Ook kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van was- en strijkservice of glazenwassers. Daarna wordt gekeken welke collectieve voorzieningen er ingezet kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is de regiotaxi. Pas als dit alles niet tot een oplossing leidt, wordt gekeken of een individuele voorziening wordt toegewezen. Alle inwoners die nu gebruik maken van een individuele Wmo-voorziening ontvangen hierover op korte termijn een brief van de gemeente.