Waterschap Groot Salland


* 23-11 Problemen rwzi Raalte houden toch aan

23-11 Problemen rwzi Raalte houden toch aan

Sinds 5 november functioneert de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) aan de Hondemotsweg 2 niet goed. Het waterschap heeft in deze periode diverse maatregelen getroffen om het probleem op te lossen en de oorzaak te achterhalen. Echter blijft de werking van de rwzi onvoldoende.

Doordat de zuivering niet goed werkt, kan het afvalwater van de kernen van de gemeente Raalte nog steeds niet volledig worden gezuiverd. Het biologisch zuiveringsproces functioneert niet goed, omdat een gedeelte van de bacteriën - die het afvalwater schoonmaken - niet werkt. De oorzaak hiervan is een schadelijke stof die via de riolering in de installatie is terechtgekomen en er moeilijk uit te halen is. Het leek er afgelopen weekend op dat de aanvoer van deze stof was gestopt en de installatie weer beter zou werken.

Zuiveringsinstallatie werkt nog niet goed

Echter, ook vandaag (woensdag 23 november) merkt het waterschap helaas dat de bacteriën onvoldoende werken en grote hinder van de vervuilende stof ondervinden. De stof die de problematiek heeft veroorzaakt wordt weliswaar niet meer aangevoerd naar de rwzi, maar kon nog niet volledig worden verwijderd uit de rwzi. Dit heeft nog steeds kwalijke gevolgen voor de bacteriën. Goed werkende bacteriën zijn echter wel nodig voor een optimaal werkend zuiveringsproces. Het waterschap blijft ter controle monsters nemen van het water dat naar de rwzi wordt aangevoerd. Ook doet Groot Salland allerlei testen en proeven aan de monsters om te proberen de zuivering zo snel mogelijk weer optimaal te laten werken.

Gevolgen voor de omgeving

De rwzi loost gezuiverd water dat niet helemaal schoon is op de Hondemotswetering. In dit water zitten vooral nog hoge concentraties ammonium. Het waterschap meet de kwaliteit van het water dat door de Hondemotswetering en verderop in de Raalterwetering stroomt. Het minder gezuiverde water veroorzaakt geen vissterfte, maar is wel schadelijk voor micro-organismen in de wetering. Om zoveel mogelijk milieuschade te voorkomen, spoelt het waterschap extra water uit het Overijssels Kanaal door de wetering. Hierdoor wordt het ammonium verdund met het aangevoerde oppervlaktewater. Het waterschap doet er alles aan om de rwzi zo snel mogelijk weer goed te laten functioneren.

Vragen over gezondheid

In overleg met de gemeente Raalte is contact gezocht met het team Milieu en Gezondheid van de GGD. De afspraak is gemaakt dat vragen over milieu en gezondheid bij hen gesteld kunnen worden via 0900 - 2 777 777. De GGD heeft op basis van gemeten waarden laten weten dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Kijk voor meer informatie over de calamiteit op www.raalte.nl. waterlelies