Handhavingssamenwerking buitengebied ook in rest van Brabant
's-Hertogenbosch, 23 november - Door de handhavingssamenwerking iin het buitengebied van Zuidoost-Brabant is het aantal interventies gestegen van 313 naar 550. De meeste acties hadden te maken met illegaal storten van afval en stroperij. Dat blijkt uit de evaluatie van het tweede jaar van het proefproject.
Dat maakte gedeputeerde Johan van den Hout (Ecologie & Handhaving) vandaag bekend op een bijeenkomst in Boxtel. Daar gaf de Brabantse provinciebestuurder het startschot voor de bijna provinciebrede uitrol van het project 'Samen Sterk in het Buitengebied'. Daarin werken sinds twee jaar provincie, gemeenten, waterschappen, politie, de Voedsel- en Warenautoriteit, en de terreinbeheerders Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer samen. 'In Zuidoost-Brabant was het nog een proefproject', zegt Van den Hout. 'Nu deze aanpak zich heeft bewezen, gaan we het in de rest van Brabant net zo doen.'
De nieuwe gedeputeerde Handhaving stelt zich streng op: 'Regels zijn regels. Maar al die overheidsinstanties inclusief de provincie zelf hadden het zó ingewikkeld en versnipperd georganiseerd, dat kwaadwillenden bijna ongestoord hun gang konden gaan. Samen Sterk in het Buitengebied maakt daar een eind aan, doordat alle toezichthouders en controleurs in het buitengebied elkaar kennen en intensief samenwerken', aldus Van den Hout.
Nog niet heel Brabant doet mee. Van de 67 Brabantse gemeenten houden er 27 de handhaving in het buitengebied vooralsnog geheel in eigen hand. Van den Hout heeft er geen moeite mee, voorlopig. 'De resultaten van Samen Sterk in het Buitengebied spreken voor zich. Daarmee trekken we uiteindelijk ook de twijfelaars nog wel over de streep.'
Samen Sterk in het Buitengebied richt zich vooral op het dumpen van afval, wildcrossen, overtreding van stookverboden, illegale kap, hennepkwekerijen, illegaal uitrijden van mest, illegale houseparty's, dierenwelzijn en stroperij.
- EINDE PERSBERICHT -
Provincie Noord-Brabant