Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Indicatie ecologische foot print honden, katten en paarden in Nederland

23 nov 2011

Op grond van literatuur en statistieken heeft Wageningen UR Livestock Research, in opdracht van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie (EL&I), de ecologische foot print van honden, katten en paarden in Nederland berekend. Waar mogelijk worden de gegevens, die dienen als indicatie, vertaald naar EU- en globaal niveau.

Momenteel wordt in de discussie over de voedselproblematiek weinig tot geen aandacht besteed aan de categorie huis- en gezelschapsdieren. Deze dieren leveren in het algemeen geen bijdrage aan de humane voedselvoorziening, maar leggen wel beslag op voeding (deels voor de mens geschikt) en ruimte. Via deze dieren verdwijnen dus nutriënten uit de voedselkringloop.

Kernvragen voor deze deskstudie waren: âIs een indruk te krijgen van het beslag op voedsel en ruimte door gezelschaps- en hobbydieren in Nederland en Europa?â en âHoe verhoudt de input aan voedsel zich tot wat mensen aan voedsel gebruiken en hoeveel ruimte wordt gebruikt door gezelschaps- en hobbydieren (paarden), die daarmee aan het voedselareaal wordt onttrokken?â.

Als voor de dierlijke producten uitgegaan wordt van âvlees en visâ, de maximale footprint, dan is voor een kat circa 1.000 m2 per dier per jaar nodig voor het voedsel en per hond circa 2.000 m2 per dier per jaar. Ter vergelijking: in rijke landen is voor een mens ongeveer 12.500 m2 nodig. Per paard (gemiddeld gewicht 400 kg) is â bij een berekening conform de honden en katten â zoân 3.500 m2 nodig. Paarden krijgen ruwvoer, waarbij geen directe concurrentie met mensen bestaat. Wel speelt concurrentie met voedseldieren en met mensen om de ingenomen ruimte. Wat betreft krachtvoer is wel sprake van directe concurrentie met mensen en voedseldieren. Voor paarden is, naast ruimte voor voedselproductie, ook significant ruimte voor stalling, rijbanen en uitloop nodig.

Downloads
Livestock Research rapport 509 âIndicatie van de ecologische foot print van gezelschapsdieren. Eerste verkenning, toegespitst op katten, honden en paarden in Nederlandâ

Zie ook de berichtgeving op Kennisonline.wur.nl.

Contact
Wageningen UR Livestock Research
Ferry Leenstra