Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 23 november 2011

`Libisch cultureel erfgoed niet beschadigd, maar slecht onderhouden'

UvA-archeoloog voor tweede keer voor onderzoek naar Libië

Gepubliceerd op 23 november 2011

UvA-archeoloog Joris Kila bezocht onlangs voor de tweede keer in korte tijd Libië. Hij bekeek daar wat het recente conflict voor invloed heeft gehad op het cultureel erfgoed. Tijdens een eerdere missie in september naar Libië bezocht hij onder meer Leptis Magna en de hoofdstad Tripoli. Zijn recente missie bracht hem onder meer naar Benghazi en Cyrene, een stad uit de Griekse oudheid.

`In Benghazi hebben er lichte plunderingen plaats gevonden. Maar de archeologische sites van Cyrene en Apollonia zijn tijdens dit conflict zeer goed bewaard gebleven,' vertelt Kila. `Een groot probleem is echter de slechte staat van archeologische objecten als gebouwen, tempels en beelden in Libië. Jarenlang is er geen onderhoud geweest omdat Khadafi had besloten er geen tijd en geld in te willen steken.

Op dit moment zijn er geen concrete plannen voor de restauratie van deze gebouwen, tempels en beelden, hoewel dat wel nodig is. Een eerste stap voor een beter behoud van het cultureel erfgoed is gezet door mijn twee bezoeken als UvA-wetenschapper. Mijn indruk was dat de meeste Libiërs oprecht blij waren met de komst van deze missie.' Joris Kila bij het gat waar ooit de Benghazischat in lag

Benghazischat

Tijdens het conflict in Libie is eén van de belangrijkste collecties uit de Oudheid, de Benghazi goudschat, gestolen. De Benghazischat wordt beschouwd als een van de belangrijkste schatten uit de Oudheid. Ze bevat duizenden vooral gouden Griekse en Romeinse munten, juwelen en kleine standbeelden.

Joris Kila was op de plek waar de schat gestolen was, nu niet meer dan een met drilboren gemaakt gat in de grond van een bankgebouw. `Waarschijnlijk hebben bewoners uit de omgeving de Benghazischat gestolen, wellicht opgestookt door Egyptische criminelen. Inmiddels zijn een paar munten opgedoken op een markt in Alexandrië, maar het ziet ernaar uit dat het een hels karwei wordt om deze hele, historisch kostbare schat weer bij elkaar te krijgen.'

Association of the National Committees of the Blue Shield (ANCBS)

De noodmissies worden gemaakt om na het recente conflict in Libië de situatie van het cultureel erfgoed in dat land na te gaan. Omdat er geen onafhankelijke bevestiging over schade en plunderingen zijn geweest, hebben twee organisatie die zich inzetten voor de bescherming van cultureel erfgoed, ANCBS en de International Military Cultural Resources Work Group waarvan Kila de voorzitter is, deze missies georganiseerd om Libische officials te ontmoeten en een indruk te krijgen van de situatie.