Nieuw-Vlaamse Alliantie




Verstrenging medische regularisatie gaat niet ver genoeg

klok 23 november 2011

"De medische regularisatieprocedure had al veel langer moeten aangescherpt worden. Bovendien gaat dit wetsontwerp niet ver genoeg. Daarom dient de N-VA haar amendementen opnieuw in." Zo reageert Kamerlid Sarah Smeyers van de N-VA op de goedkeuring in de Kamercommissie van het wetsontwerp tot wijziging van artikel 9ter van de Vreemdelingenwet, de zogenoemde medische regularisatieprocedure. Vorig jaar al diende de N-VA amendementen in om deze procedure te verstrengen. Die werden toen weggestemd.

Vandaag worden dezelfde ideeën gekopieerd door Staatssecretaris Wathelet. "We zijn tevreden met de eerste stap die hiermee wordt gezet", zegt Sarah Smeyers. "Maar het valt te betreuren dat de regering nu pas reageert."

De medische regularisatieprocedure wordt in ons land vaak oneigenlijk gebruikt: in 2010 werd 56,43 procent van alle behandelde regularisatieaanvragen op medische grond in eerste instantie door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) onontvankelijk verklaard (4 768 weigeringen op een totaal van 8 449 genomen beslissingen, zo bleek uit cijfers van de dienst). Van de ontvankelijke aanvragen werden de ingeroepen medische redenen in 2009 in slechts acht procent van alle gevallen (754 gunstige beslissingen op 8 575 aanvragen) uiteindelijk ten gronde weerhouden; in 2011 in minder dan vijf procent van alle dossiers. "Deze cijfers tonen aan dat dit kanaal massaal misbruikt wordt. Een hervorming van deze procedure dringt zich meer dan ooit op," aldus Smeyers.

België, het ziekenhuis van de wereld?

Wat als een uiterste gunst bedoeld was, is in de praktijk uitgegroeid tot een middel om een verblijfsvergunning te verkrijgen: in 2009 werd 33 procent van alle ingediende regularisatieaanvragen ingediend om medische redenen, het jaar nadien 34,3 procent en dit jaar is dit al 51 procent. "België wordt stilaan het ziekenhuis van de wereld, met als gevolg dat de medische regularisatieprocedure volledig dichtslibt. Er ontstaat een achterstand waarvan de echte zieken de dupe worden. Het is een stap in de goede richting dat men in dit wetsontwerp onze punten in acht neemt, maar er is nog heel wat werk voor de boeg. Het oneigenlijke gebruik van de medische regularisatieprocedure moet een halt worden toegeroepen, zodat dit voorbehouden blijft voor de écht zieke vreemdelingen," aldus Smeyers.

Voorstellen N-VA gekopieerd

De N-VA eist al jaren een striktere medische regularisatieprocedure en diende vorig jaar nog een aantal amendementen in, die vrijwel onmiddellijk werden weggestemd. Smeyers: "Het verrast ons te zien hoe men in dit wetsontwerp een aantal van onze ideeën letterlijk herneemt, zoals de tussenkomst van de 'ambtenaar-geneesarts'".

Toch worden een aantal fraudekanalen in het wetsontwerp niet weggewerkt: de vreemdeling wordt niet verplicht een identiteitsdocument voor te leggen en fraude kan niet onbeperkt worden aangepakt. "Dit zou onbeperkt moeten gecontroleerd worden. Enkel zo kan duidelijk gemaakt worden dat fraude niet kan leiden tot een goedkeuring," reageert Smeyers.

Niet op twee paarden tegelijk wedden

Verder wil de N-VA het onmogelijk maken om medische regularisatie te cumuleren met een andere procedure. Smeyers: "Vandaag is het mogelijk om eindeloos procedures te combineren, om zo toch maar een kans te maken op een verblijfsvergunning. De N-VA vindt dat men niet op twee paarden tegelijk kan wedden: ofwel kiest men voor medische regularisatie, ofwel voor asiel. Maar niet voor beide tegelijk." Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be