Kweker Annette Hermans en Meester ijsbereider Theo Clevers winnen
Smaakvol2011
Ondernemer Annette Hermans van Kwekerij Hermans-Walter BV uit Sevenum
en Meester ijsbereider Theo Clevers uit Grubbenvorst zijn de winnaars
van Smaakvol2011. Annette en Theo maken paprika-ijs en dat veroverde
vandaag hart en smaakpapillen van de vakjury. En ook van het publiek,
zo bleek. Want ook de publieksprijs ging naar Limburg! Beide
ondernemers ontvingen dé erkenning van professionals voor het
lekkerste product van Nederland, Smaakvol2011, uit handen van Dick
Veerman, initiatiefnemer van foodlog.nl.
De Winnaars met het oranje paprika ijs
De oranje paprika heeft een overheerlijke zoete smaak. En het is een
kleurrijk, natuurlijk product dat ook vol vitamines zit. Annette
Hermans en Theo Clevers willen laten zien dat zij op meesterlijk niveau
ijs van de lekkerste producten kunnen bereiden. Ter promotie van de
oranje paprika ontwikkelden deze twee branchevreemde bedrijven samen
een nieuw product: oranje paprika-ijs. Een jaar lang werkte Clevers aan
de juiste samenstelling totdat afgelopen zomer het paprika-ijs op de
markt werd gebracht.
Fruit onder de groente
Annette Hermans, Kwekerij Hermans-Walter: "We zijn altijd op zoek naar
nieuwe toepassingen voor onze oranje paprika's. De oranje paprika heeft
een prachtige kleur, is sappig, zoet en bevat driemaal zoveel vitamine
C als een sinaasappel. Het is het fruit onder de groente.â Theo Clevers
vertelt enthousiast: âHet enthousiasme van Annette en haar man Wim
Hermans over hun product is aanstekelijk en ik ging daarom graag de
uitdaging aan. De paprika als groente krijgt een nieuwe toepassing en
in de ijsbranche zoeken we daar ook voortdurend naar. Mensen vinden het
paprika-ijs in het begin een beetje vreemd, want men is paprika toch
vooral gewend van de goulash.â
Floriade
De smaakjury bestond uit de culinair journalisten Jeroen Thijssen en
Puck Kerkhoven en Dick Veerman. Zij kozen vandaag, tijdens de spannende
finale in Baarn, voor het ijs omdat het bijzonder lekker is en zelfs
zuivelachtig lijkt, zonder dat dat zo is, zo vertelde Dick Veerman die
zich verbaasde dat het ijs voor wel 60% uit paprika bestaat. Het
paprika-ijs wordt ook gepresenteerd op de Floriade volgend jaar en is
vanaf 6 december te koop via de webshop. En dat het publiek ook
watertandt bij dit ijs bleek uit het aantal stemmen dat zij via
internet veroverden: 1262 van de bijna 5300. Opgeteld bij de proeverij
die tijdens de Food Valley Expo in oktober plaatsvond, leverde dit het
duo dus tevens de publieksprijs op.
Landelijke wedstrijd
Vaak wordt gezegd dat er in Nederland weinig echt lekkere producten
worden gemaakt, maar daar denken de organisatoren Syntens
Innovatiecentrum, de Taskforce Multifunctionele Landbouw en
Foodlog.nl heel anders over. Zij wilden juist de lekkerste regionale
producten voor het voetlicht brengen en organiseerden daarom de
landelijke wedstrijd âDe smaak van NLâ voor ondernemers met een lekker
product van eigen bodem. In het Bomencentrum in Baarn, werd
Smaakvol2011 uitgereikt aan Annette Hermans en Theo Clevers. De negen
deelnemers aan de finale kwamen uit heel Nederland en zijn in regionale
voorrondes geselecteerd. Meer informatie vindt u op
www.syntens.nl/desmaakvanNL.
Syntens