Rijksoverheid
Kenmerk IENM/BSK-2011/151508
Uw kenmerk 2011Z19562
23 november 2011
Kamervragen van het lid Van Veldhoven over het nakomen van internationale afspraken ten aanzien van milieubelastende subsidies en belastingvoordelen.
Geachte voorzitter, Hierbij stuur ik u mijn antwoorden op vragen van het lid Van Veldhoven over het nakomen van internationale afspraken ten aanzien van milieubelastende subsidies en belastingvoordelen.
1. Kunt u bevestigen dat Nederland naar aanleiding van de in de Nagoya gesloten overeenkomsten over biodiversiteit en de G20 bijeenkomst in Pittsburgh zich gecommitteerd heeft om milieubelastende subsidies en belastingvoordelen uit te faseren? 1. Ja, in internationaal verband. 2. Kunt u de Kamer informeren over welke milieubelastende subsidies of belastingvrijstellingen er in Nederland op dit moment bestaan voor het gebruik van fossiele brandstoffen door specifieke sectoren, het gebruik van grondwater of het op een niet duurzame wijze benutten van andere in de Europese mededeling over efficiënt gebruik van grondstoffen (Resource Efficiency) benoemde grondstoffen? 2. In de Commissie-mededeling `Roadmap to a Resource Efficient Europe' is een paragraaf gewijd aan milieuschadelijke subsidies en het internaliseren van externe kosten. Als mijlpaal is geformuleerd dat de milieuschadelijke subsidies in 2020 zijn uitgefaseerd. Lidstaten zouden volgens de Commissie daarvoor in 2012 hun milieuschadelijke subsidies in kaart moeten brengen en aangeven hoe ze deze willen uitfaseren. (Zie in BNCfiche over deze mededeling die naar de Tweede Kamer is gestuurd hoe Nederland daarmee om wil gaan (kamerstuk 22112, nr 1250)).
Pagina 1 van 2
3. Kunt u aangeven welke van deze subsidies en belastingvrijstellingen in Nederland op dit moment leiden tot de zwaarste milieudruk? 3. Neen; Er is nader onderzoek naar de milieudruk van subsidies en belastingvrijstellingen nodig. 4. Bent u bereid om deze milieubelastende subsidies en belastingvrijstellingen gedurende de komende jaren af te bouwen, en in Europees en waar mogelijk in bilateraal verband andere landen aan te spreken op de in dit verband gemaakte internationale afspraken ten aanzien van het afbouwen van dergelijke subsidies en belastingvoordelen? 4. Het kabinet vindt het belangrijk dat op Europees niveau een discussie gevoerd wordt over milieuschadelijke subsidies. Het Europese traject is nodig om grenseffecten te vermijden en te voorkomen dat Nederlandse bedrijven minder goed kunnen concurreren met bedrijven uit andere Europese landen. Voorts is het kabinet ook van mening dat ook milieuschadelijke subsidies in het betreffende EU-beleid moeten worden geadresseerd. Het kabinet is in beginsel voor het afschaffen van milieubelastende subsidies. Veel van de Europese en nationale subsidies zijn echter in het leven geroepen voor doelen die niet (primair) op milieu zijn gericht. Een heroverweging per geval zal plaatsvinden om deze oorspronkelijke doelen af te wegen tegen de ongewenste milieueffecten. In het kader van de duurzaamheidsagenda zal het kabinet in overleg met het bedrijfsleven en NGO's bezien of deze subsidies mogelijk groene groei in de weg staan en hoe ze eventueel aangepast kunnen worden. Het kabinet zal indien nodig via Europa andere landen aanspreken op de gemaakte afspraken.
Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Hoogachtend, DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU
Joop Atsma
Pagina 2 van 2
---- --