Gemeente Woudrichem

NIEUWS

Herontwikkeling van het Buitendijks Bedrijventerrein Woudrichem: nu of nooit

Op initiatief van burgemeester Frank Petter is er op woensdag 16 november 2011 in Woudrichem een bijeenkomst geweest over de herontwikkeling van het buitendijks bedrijventerrein aan de Afgedamde Maas te Woudrichem. De bijeenkomst is gehouden in een leegstaande houtdrooghal op het terrein zelf.

Naast burgemeester en wethouders van Woudrichem waren aanwezig bestuurders en vertegenwoordigers van overheden (provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat, Nieuwe Hollandse waterlinie, gemeente Werkendam) en van geïnteresseerde investeerders en projectontwikkelaars.

In zijn welkomstwoord stipte burgemeester Petter aan dat de tijd nu rijp is om in te spelen op reële kansen die zich aanbieden voor herontwikkeling van de unieke locatie van 4,5 hectare aan de Afgedamde Maas.

Het bedrijventerrein ligt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, op schootsafstand van de vestingstad Woudrichem en met zicht op het Slot Loevestein in het Gelderse Munnikenland, omgeven door de rivieren Afgedamde Maas, Merwede en Waal.

Cultuurhistorie en toerisme en recreatie komen hier bij elkaar. Herontwikkeling biedt het perspectief voor de ontwikkeling van een toeristisch recreatieve toegangspoort vanaf het water, met ook in economisch opzicht een belangrijke meerwaarde voor het achterliggende Land van Heusden en Altena.

De gemeente Woudrichem is al enkele jaren bezig met plannen voor herontwikkeling van het bedrijventerrein.

Maar uitgerekend in deze tijden van een dreigende economische recessie, is er weer beweging in de zaak. In de afgelopen tijd hebben zich concrete mogelijkheden aangeboden om plannen te ontwikkelen en te realiseren.

Het terrein van BAM Woningbouw (3,0 hectare), met daarop een aantal leegstaande hallen en gebouwen, is te koop op de vrije markt.

De vestiging van De Klerk Waterbouw (1,5 hectare) is als watergerelateerd bedrijf gebonden aan de ligging aan de rivier, maar wil meewerken aan een verplaatsing onder voorwaarde dat daarvoor een gelijkwaardige locatie, bijvoorbeeld in Werkendam of Gorinchem, beschikbaar is.

Geïnteresseerde ondernemers en investeerders hebben zich gemeld bij de gemeente. Diverse opties zijn in beeld gekomen.


- accommodaties voor (verblijfs)recreatie en toerisme;


- accommodaties voor zorg en wellness, voor bijvoorbeeld revalidatie na een ziekenhuisopname;


- een historische scheepswerf, met opleidingsfaciliteiten en jachthaven, met binnenvaartmuseum;


- of een combinatie van deze opties.

De opties werden toegelicht door architecten Marc van Roosmalen en Marléne van Gessel, die hun sporen hebben verdiend in o.m. de vestingwerken van 's-Hertogenbosch.

Na zes jaar burgemeesterschap, is het nu of nooit, is de boodschap van burgemeester Frank Petter.

Het belang voor de gemeente en de regio is groot, en de gemeente wil daarom sturing geven aan de ontwikkeling en realisering van de plannen.

Als relatief kleine gemeente kan Woudrichem dat niet alleen. Commitment en steun is nodig van alle partijen - overheden en bedrijven - die bij de plannen voor herontwikkeling van deze locatie zijn betrokken.

Op initiatief van de gemeente Woudrichem wordt de komende twee maanden een convenant of intentieovereenkomst voorbereid, waarin kan worden vastgelegd in welke vorm en onder welke voorwaarden de betrokken partijen hun commitment en steun geven voor de herontwikkeling van het buitendijks bedrijventerrein.

Ondertekening van het convenant of de intentieovereenkomst zal het startsein zijn voor ontwikkeling en realisatie van een voor deze locatie kwalitatief passende herontwikkeling.