Waterschap Aa en Maas

waterbodem schoon

Waterschap Aa en Maas maakt 4 km waterbodem schoon

Waterschap Aa en Maas start woensdag 23 november met het uitbaggeren van de Leijgraaf bij Heeswijk-Dinther, tussen de Hondstraat en de Koffiestraat. Het te baggeren traject (pdf) is ca. 4 kilometer lang en naar verwachting wordt 9500 m3 baggerslib verwijderd en over het land verspreid. Een deel van de aanwezige slib wordt afgevoerd naar een erkend verwerker.

Aanleiding

Het uitbaggeren van watergangen is noodzakelijk omdat de baggerlaag op de waterbodem de afgelopen jaren is aangegroeid. Hierdoor kan het water minder goed doorstromen en problemen kunnen ontstaan. Het uitbaggeren van waterlopen en het op orde brengen van oevers is regulier waterschapswerk. Waterschap Aa en Maas werkt op dit moment aan een cyclisch onderhoudsplan. Dit houdt in dat per waterloop wordt aangegeven om de hoeveel jaar er gebaggerd wordt.

Aanpak en planning

Voorafgaand aan de werkzaamheden is een waterbodemonderzoek uitgevoerd om de kwaliteit van het baggerslib te onderzoeken. Hieruit is gebleken dat een deel van de specie niet verspreidbaar is en moet worden afgevoerd. De periode van uitvoering valt buiten het broedseizoen en hiermee wordt voldaan aan de eisen die de Flora- en Faunawet stelt.

Het waterschap wilt ervaring opdoen met verschillende baggertechnieken. Zo kunnen we kijken welke methode het meest effectief, efficiënt en minst kostbaar is.

De baggerwerkzaamheden worden daarom op drie verschillende manieren uitgevoerd:

* Met een snijkopzuiger (baggerboot).

* Met een pomp achter de trekker

* Met een pomp achter de kraan.

Noodzaak baggeren

Voldoende en schoon water zijn van groot belang voor mens, plant en dier. Een waterbodem speelt hierbij op twee manieren een rol. Op de bodem van een waterloop vormt zich een laag baggerslib. Deze bestaat voornamelijk uit dood plantmateriaal en zwevende gronddeeltjes, zoals zand of klei, die neerslaan. Deze baggerlaag groeit elk jaar zo'n 1 á 2 centimeter. Op een gegeven moment is de laag zo dik, dat de doorstroming van het oppervlaktewater onvoldoende is. Hierdoor wordt de aanvoer van water in droge perioden bemoeilijkt of kan het water niet snel genoeg afgevoerd worden in natte perioden. Daarnaast vormen de plantenresten in het baggerslib een bron van voedingsstoffen. Teveel voedingsstoffen hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Hierdoor kan bijvoorbeeld blauwalg bij warm weer explosief groeien. Naast voedingsstoffen worden ook eventuele verontreinigingen vanuit de omgeving, bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, opgenomen in de baggerlaag. Dit kan risico's voor de volksgezondheid opleveren.