Nederlandse bibliotheken introduceren digitale prentenboeken
Groningen, 20111122 -- Deze week start de landelijke implementatie van BereslimmeBoeken bij alle Nederlandse bibliotheken. Deze stap is een inititief van het voormalig Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum dat hiermee een doorbraak wil forceren in ontwikkeling van pedagogisch goed doordachte educatieve ICT voor peuters en kleuters.
BereslimmeBoeken omvat 40 digitale prentenboeken, waarin de verhalen tot leven gebracht worden met bewegende figuren, achtergrondmuziek en een goede vertelstem. BereslimmeBoeken wordt aangeboden via het internet. Het gaat om titels van bekende auteurs zoals Max Velthuijs en Yvonne Jagtenberg en veel van de verhalen zijn ingesproken door BN-ers, waaronder Frank Groothof (Sesamstraat), Anita Witzier en Yvon Jaspers. De animaties zijn onder andere van de hand van tweevoudig Gouden Kalf winnaar John Croezen.
BereslimmeBoeken is uniek in zijn soort omdat het wordt ontwikkeld in een samenwerking van wetenschappers, onderwijsexperts, creatief vormgevers en ICT experts die zich hebben verenigd binnen de paraplu-organisatie Bereslim. Onderzoek van de Universiteit Leiden toonde aan dat kinderen door het werken met dit soort geanimeerde prentenboeken tot 6 nieuwe woorden per half uur leren, waar dat gewoonlijk 2 a 3 nieuwe woorden per dag betreft. Dit effect wordt bereikt door de wijze waarop beeld en geluid de tekst ondersteunen en binnen de BereslimmeBoeken ook door toegevoegde vraag-antwoord spellen en een sterke interactie met het kind via 'computer vriendjes'. Dit zijn animatiefiguurtjes die de kinderen uitdagen en helpen en daarbij altijd vriendelijk blijven en eindeloos geduld hebben. Andere 'werkzame factoren' zijn het 'formele taalgebruik' en de mogelijkheid de verhalen telkens opnieuw te beluisteren.
In 2009 en 2010 werkten er ongeveer 150 van de 1100 bibliotheekvestigingen met BereslimmeBoeken. Stichting NBLC maakte een verlaging van de licentieprijzen mogelijk zodat nu elke bibliotheekvestiging laagdrempelig kennis kan maken. NBLC Bestuurslid Henk Kemperman vertelt. "Stichting NBLC was de voorganger van de Vereniging Openbare Bibliotheken, tegenwoordig Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, is in 2011 geliquideerd omdat haar taak afgerond was. We zochten een goede bestemming voor ons restbudget en hebben dat met BereslimmeBoeken gevonden. De waarde van dergelijke toepassingen voor taalontwikkeling van jonge kinderen is onomstreden. Uitgevers durven echter niet goed te investeren omdat er weinig vraag is, maar er is weinig vraag omdat er geen goede producten zijn. Met de implementatie van BereslimmeBoeken in alle nederlandse bibliotheken hopen wij deze patstelling te doorbreken. Daarbij is dit een prachtige toepassing om de bibliotheek dichterbij de jonge generatie kan brengen"
BereslimmeBoeken zal binnenkort in de meeste bibliotheekvestigingen beschikbaar zijn op de kindercomputers. In januari 2012 delen de bibliotheken gezamenlijk bovendien 100.000 kaartjes met inloggegevens uit, zodat de bibliotheekgangers er ook thuis mee aan de slag kunnen. Aansluitend zal worden gewerkt aan digitale toegang via de websites van de bibliotheken zelf.
Regievoerder Bereslim Maarten Wetterauw vertelt: "De combinatie van productontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek maakt Bereslim uniek. Naast BereslimmeBoeken voor taalbegrip en woordenschat ontwikkelden we Letters in Beweging voor de eerste stap in het leren lezen en Samenslim voor het oefenen van effectief aanpakgedrag. Veel scholen en peuterspeelzalen werken er al mee en stellen de leermiddelen via het internet ook aan de kinderen thuis beschikbaar. Hiermee introduceren ze 'leuk huiswerk' . Gaandeweg begint de onderwijspraktijk te beseffen dat de inzet van ICT voor peuters en kleuters niet langer een extra, maar dat deze nieuwe leermiddelen zo krachtig zijn dat je kinderen tekort doet als je er geen gebruik van maakt. Een van de eerste onderwijsinstellingen die dit oppakte was Edufax, een organisatie voor afstandonderwijs aan kinderen van nederlanders in den vreemde. Het gaat bij hen om kinderen van hoogopgeleide ouders. Deze voorsprong kinderen behoorden tot de allereerste gebruikers van Bereslim software, maar het rendement zou natuurlijk ook vooral tot zijn recht komen in achterstandsmilieus. Het lukt steeds beter deze transitie te bewerkstelligen. BereslimmeBoeken wordt nu bijvoorbeeld ook gebruikt door het initiatief 'De Voorleesexpress' met een bereik van duizenden gezinnen in taalachterstandsmilieus. Ook overweegt het Nederlands Jeugdinstituut de integratie van Bereslimmodules met de bekende Stap programma's. Het initiatief van NBLC naar de bibliotheken is ook zo'n geweldige stap in de bredere introductie van dit soort leermidelen. Er is al zoveel kennis beschikbaar in de academische wereld en gebruikersomvang is essentieel om deze kennis in producten te kunnen omzetten. Bereslim heeft trouwens geen winstoogmerk en iedere cent gaat terug in doorontwikkeling."
Bereslim