Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
143 Vragen van mevrouw mr. A.P. Vink, mevrouw A.H. de Boer
en mevrouw B. Dibi
(ingekomen 22 november 2011)


Vanaf 1 januari 2012 treden diverse wijzigingen in de Wet Werk en Bijstand (WWB) in werking. Deze wijzigingen hebben grote gevolgen voor betrokkenen. Om ervoor te zorgen dat deze groep gehoord wordt hebben we in Utrecht de Cliëntenraad. Dit is conform artikel 47 van de WWB.

In de verordening Cliëntenparticipatie (Gemeenteblad nr. 34 ) is beschreven hoe de Gemeente Utrecht artikel 47 van de Wet Werk en Bijstand (WWB) uitvoert. Daarin is vastgelegd dat het college het in stand houden en laten functioneren van een orgaan bestaande uit clienten van de Afdeling Werk en Inkomen bevordert. Het college dient, conform eerder genoemde verordening, de Klientenraad bij de beleidsvorming ter uitvoering van de WWB te betrekken. Het college dient daartoe de Kliëntenraad te voorzien van relevante informatie. Op grond van artikel 47 WWB moet deze informatie op een zodanig tijdstip worden verstrekt dat een adequaat overleg te voeren is tussen de Kliëntenraad en het College over conceptbeleidsstukken.

Wij hebben vernomen dat de Cliëntenraad recent niet of nauwelijks betrokken is bij het totstandkomen van het raadsvoorstel "Aanscherping Wet Werk en Bijstand" en het raadsvoorstel "Bestedingsplan Participatiebudget". Volgens onze berichten was dit evenmin het geval bij de totstandkoming van de nota "Werken aan de Toekomst". Verder vhebben wij vernomen dat de Klientrenraad vaak niet betrokken is bij de totstandkoming en uitvoering van MT-besluiten van de Afdeling Werk en Inkomen en afspraken waaraan Utrecht zich in toenemende mate in G4-verband lijkt te binden.

Bovenstaande leidt bij ons tot de volgende vragen:

1. Klopt het dat de Cliëntenraad recent onvoldoende betrokken is bij de de totstandkoming van de raadsvoorstellen "Aanscherping Wet Werk en Bijstand", het raadsvoorstel "Bestedingsplan Participatiebudget" en de reeds aangenomen nota "werken aan de toekomst".

2. Als onze berichten onjuist zijn, waarom is de Gemeenteraad dan niet van het advies van de Cliëntenraad op de hoogte gesteld?

3. Volgt het College een specifieke procedure om de Kliëntenraad te betrekken bij raadsvoorstellen inzake de WWB?

4. Zo ja, welke procedure is dit? En op welke wijze wordt de gemeenteraad van de uitkomst van de procedure op de hoogte gesteld?

5. Als er geen pecifieke adviesprocedure wordt gevolgd om de Cliëntenraad bij de uitwerking van beleid betreffende de WWB te betrekken, is het College dan bereid om de adviesprocedure nader uit te werken?

6. Zo ja, wordt dit voornemen voorgelegd aan de gemeenteraad?


---- --