Provincie Overijssel

Olst wint finale Duurzaam Dorp 2011

22 november 2011

Het project Aardehuizen van dorp Olst-Wijhe wint de Duurzaam Dorp 2011 verkiezing. Juryvoorzitter Ruud Lubbers : "Dit initiatief was duidelijk het meest vooruitstrevend en concreet. Deze wijk met 23 aardehuizen kan volgens ons, de jury, zelfs landelijk als voorbeeld dienen. De 200.000 euro kennen wij graag toe aan zo'n groep enthousiaste bewoners."

Juryleden Wubbo Ockels, Vera Dam en Jacco Vonhof werden na de aankondiging meteen meegenomen in een vreugdedans op het podium. Zij vertelden diep onder de indruk te zijn van de inzet van alle acht de genomineerde dorpen. De innovatiekracht van vooral de aanpak en bouwopzet van de Aardehuizen gaf de doorslag.

Notaris Thea Lourens maakte eerder in de live uitzending op TVoost bekend dat Vasse weer de publiekslieveling was. Met uitbundig tromgeroffel en trompetgeschal werd de 50.000 euro overhandigd. Woordvoerster Jolanda Kemna kon nog net boven haar de meegebrachte fanfare uitkomen: "Heel actief gebruik van twitter en een geweldig plan hebben ons hier gebracht. Wij bedanken het publiek. Noaberschap werkt."

Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie kon helaas niet aanwezig zijn wegens een bezoek aan Brussel. Monique Stouten, hoofd Economie, Milieu en Toerisme, nam de honneurs waar: "We zijn trots op Overijssel. Inmiddels zijn 23 dorpen verenigd in Duurzaam Dorp, een groot succes van hoe mensen samen heel concrete resultaten kunnen halen. De verkiezing van 2011 leverde ongeveer 37.000 unieke bezoekers op de website op, hiervan hebben 12.162 mensen gestemd. Geweldig wat een betrokkenheid. En natuurlijk ook dit jaar allemaal winnaars, want ook Delden, Hellendoorn, Lettele, Dwarsgracht-Jonen, Laag Zuthem en Broekland krijgen elk een bedrag van 25.000 euro om te investeren in hun plannen." De Duurzaam Dorp verkiezing stopt, maar de gedachte leeft voort. Meer over het starten van een eigen Duurzaam Dorp: www.overijssel.nl/duurzaamdorp

Nieuwe energie

In 2020 wil provincie Overijssel 20% nieuwe energie uit biomassa, bodem, wind en zon halen. Daarnaast moeten we energie besparen. Zo wordt Overijssel steeds minder afhankelijk van fossiele energie (olie en aardgas) en wordt de CO2 uitstoot gereduceerd. Beiden zijn noodzakelijk om op lange termijn efficiënter te ondernemen, goedkoper te wonen, slimmer te werken en gezonder te leven. Duurzame Dorpen nemen in hun plannen zowel acties rond energie besparing als energiewinning op.