Nieuw-Vlaamse Alliantie


» N-VA roept gemeenten op om te kiezen voor diftar

N-VA roept gemeenten op om te kiezen voor diftar

klok 22 november 2011

Gemeenten die afval ophalen met een zogenaamd diftarsysteem, produceren 23% minder restafval. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Tine Eerlingen (N-VA) aan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe (CD&V). De N-VA roept de gemeenten in Vlaanderen dan ook op om zoveel mogelijk voor dit diftarsysteem te kiezen. Diftar kent vooral succes wanneer de ganse stad of gemeente het systeem gebruikt, anders is de kostprijs vaak hoog. Het is daarom belangrijk dat gemeenten goed geïnformeerd worden over de voor- en nadelen, zodat ze de juiste keuze in hun afvalbeleid kunnen maken.

Een van de mogelijke diftarsystemen is de ophaling van afval met een huisvuil of GFT-container waarbij men betaalt per aangeboden kilogram (gewicht-diftar) of per aangeboden volume (volume-diftar). De registratie van het aangeboden afval gebeurt via geautomatiseerde systemen (via een chip of streepjescode op de container). De gezinnen ontvangen achteraf een factuur waarbij ze de kost van het totale gewicht of het totale volume moeten betalen. Vlaamse gemeenten die gebruik maken van dit systeem scoren beduidend beter in het sorteren van afval.

Uit de parlementaire vraag van Tine Eerlingen (N-VA) blijkt dat Vlaamse gemeenten met diftarsysteem in 2010 slechts gemiddeld 112 kg restafval per inwoner ophaalden. Dat is 22,7% minder dan in de gemeenten zonder dat systeem, die gemiddeld strandden op 145 kg restafval per inwoner. De best scorende gemeente mét diftarsysteem is Rijkevorsel dat slechts 69,56 kg restafval per inwoner produceerde, terwijl de slechtst scorende gemeente met diftar Koksijde is, met 268,68 kg restafval per inwoner. Bij de gemeenten zonder diftarsysteem zijn dit respectievelijk Herstappe met 79,88 kg restafval per inwoner en Middelkerke met 335,61 kg restafval per inwoner. Uit de cijfers blijkt dat de kustgemeenten algemeen slechter scoren als gevolg van het toerisme in de streek.

Algemeen deed Vlaanderen het in 2010 iets beter dan in 2009. In 2010 werd gemiddeld 525 kg huishoudelijk afval per inwoner ingezameld. Dat is 7 kg minder dan in 2009. "Toch blijkt dat het al dan niet invoeren van het diftarsysteem een belangrijk element kan zijn in de strijd tegen restafval," aldus Tine Eerlingen (N-VA). "Diftar kent vooral succes wanneer de ganse stad of gemeente het systeem gebruikt, anders is de kostprijs vaak hoog. Het is daarom belangrijk dat gemeenten goed geïnformeerd worden over de voor- en nadelen zodat ze de juiste keuze inzake afvalbeleid kunnen maken." Auteur(s): Tine Eerlingen, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Jeroen Overmeer, partijwoordvoerder E-post: jeroen.overmeer@n-va.be