Gebundelde krachten voor gezondheid en werkgelegenheid
Een aantal bedrijven in de regio Utrecht gaan onderzoek doen naar het
verminderen van zout in het dagelijks dieet. Doel van het project is
het zoeken naar nieuwe en innovatieve manieren voor het maken van
voedsel, waarbij minder zout in de producten samen gaat met het behoud
van de smaak.
Gedeputeerde Remco van Lunteren: "Het mes snijdt aan twee kanten;
gezonder voedsel en meer werkgelegenheid."
De hoeveelheid zout die mensen binnenkrijgen heeft een direct effect op
de bloeddruk. Teveel zout kan zelfs leiden tot hart- en vaatziekten.
Een gezond dieet bevat volgens de Gezondheidsraad maximaal zes gram
zout per dag. In Nederland is de gemiddelde hoeveelheid zout die per
dag wordt gegeten 11 gram. Door minder zout te gebruiken in de
voedingsmiddelenindustrie kunnen de fabrikanten zorgen voor een flinke
daling van deze hoeveelheid.
Daarom hebben bedrijven uit de regio, waaronder Heinz, het initiatief
genomen tot het project `Go Without Salt'. Samen met TNO en de
universiteiten van Utrecht en Wageningen willen ze met dit onderzoek
zorgen voor innovatie in de voedselproductie, wat zal leiden tot
gezonder voedsel. Tegelijk levert het project werkgelegenheid op. Het
zal de regio Utrecht als economische kennisregio versterken.
De financiering van het project bestaat uit Europese subsidies en
bijdragen van de provincies Utrecht en Gelderland en het regionale
bedrijfsleven.
Voor persinformatie:
kato.marijs@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 70 of 06 - 18 30 05 10
Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11
Provincie Utrecht