Vilans


PERSBERICHT: Goede coördinatie vrijwilligerswerk steeds belangrijker

Utrecht - 22 november 2011 Coördinatoren vrijwilligerswerk in de zorg- en gehandicaptensector staan minder onder druk. De coördinatoren hebben nog wel veel taken op hun bord. Zoals het opstellen van een actueel vrijwilligersbeleid, waar ze nauwelijks aan toekomen. Ook het opzetten van projecten met externe partijen als scholen, overheden, welzijnsorganisaties en bedrijven kost veel tijd. De uren die coördinatoren tot hun beschikking hebben, wisselen sterk, evenals hun functieniveau. Dit blijkt uit het rapport `Binden vanuit de basis. Onderzoek naar coördinatie van het vrijwilligerswerk en inspraak van vrijwilligers in zorgorganisaties' van Vilans en MOVISIE.

Contactpersonen op de werkvloer

"Het vrijwilligerswerk in de zorg heeft te maken met allerlei beleidswijzigingen en bezuinigingen. We zagen dat de positie van coördinator vrijwilligerswerk onder druk kwam te staan. Er was veel onrust. Vandaar dit onderzoek", aldus Jolanda Elferink, onderzoeker bij MOVISIE. "Gelukkig lijkt de onzekerheid af te nemen: 2/3 van de coördinatoren is tevreden over de invulling van de functie. Wellicht neemt de tevredenheid toe, doordat coördinatoren hulp krijgen. Inmiddels werkt 62% van de organisaties met contactpersonen, die vrijwilligers op de werkvloer begeleiden. Een goede ontwikkeling, want betere samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers zorgt voor betere zorg en meer tevredenheid."

Coördinatoren binden vooral vanuit de basis

Coördinatoren blijken weinig toe te komen aan het ontwikkelen van beleid (26%), of aan werknemers-(25%) en wijkgericht vrijwilligerswerk (19%). Ze zijn vooral bezig aan de basis om vrijwilligers te vinden en te binden aan de organisatie en aan de vele vragen van cliënten en op afdelingen te kunnen voldoen. Coördinatoren vervullen een rol als begeleider, adviseur, vertrouwenspersoon en aanjager. De verschillen onderling zijn groot: elke instelling vult het anders in.

Vertegenwoordiging kan veel vormen hebben

Vilans en MOVISIE hebben ook onderzoek gedaan naar het functioneren van vrijwilligersraden. Slechts 12% van de instellingen heeft een vrijwilligersraad. Opvallend is dat 19% van de coördinatoren in instellingen wel een raad zouden willen hebben. Elferink: "Dat is een laag percentage. Maar zoals ook uit de interviews blijkt die we gehouden hebben, zijn vrijwilligers lang niet altijd enthousiast over deze formele vorm van inspraak. Ze geven liever op andere manieren hun mening. Bijvoorbeeld in een groepsgesprek met vrijwilligers of via een enquête."

Ontwikkeling handreiking 2.0

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor het ontwikkelen van een handreiking voor organisatie en coördinatie van vrijwilligerswerk. Voor die handreiking start Zorg Beter met Vrijwilligers een discussie op internet via de LinkedIn groep ZorgVrijwilliger en Twitter. Het gaat onder meer over handzame organisatiemodellen en differentiatie in functies. Coördinatoren, vrijwilligers, cliënten, familie, verzorgenden, managers, iedereen kan zich deelnemen.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek bestond uit een digitale enquête, waaraan 322 vrijwilligerscoördinatoren deelnamen, aangevuld met interviews in zorgorganisaties. Het ministerie van VWS financierde het onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door MOVISIE, kennisinstituut voor maatschappelijke ontwikkeling en Vilans, kennisinstituut voor langdurende zorg. Zij werken samen in het project Zorg Beter met Vrijwilligers aan verbetering van de kwaliteit van het vrijwilligerswerk en de omgang met vrijwilligers.

Rapport Binden van uit de basis

Kijk voor meer informatie op www.zorgbetermetvrijwilligers.nl


---

---
...................................