Universiteit Twente

Studiekeuze 1op1 behoedt scholieren voor verkeerde studiekeuze

22 november 2011

25 november trapt Twente Academy af met het project `Studiekeuze 1op1'. Hierbij worden scholieren uit 5 vwo intensief begeleid bij het maken van een juiste studiekeuze. Eens in de twee weken krijgen ze verschillende vormen van begeleiding. Hierdoor moeten scholieren een beter beeld krijgen van de verschillende studies, wat de kans op een verkeerde studiekeuze verkleint. Voordeel van een juiste studiekeuze is dat een student minder lang over zijn studie zal doen en de kans op een langstudeerboete kleiner is.

Tijdens de Startdag op 25 november krijgen de aanwezige leerlingen een toelichting op de activiteiten die tijdens het project zullen plaatsvinden en worden er direct workshops rondom de studiekeuze georganiseerd. Hierna kunnen leerlingen aangeven of ze willen deelnemen aan het project. Op de dag zullen er ongeveer 120 scholieren aanwezig zijn.
Gedurende het project, dat tot december 2012 loopt, bezoeken zogenaamde 'studiekeuzementoren' de scholieren eens in de twee weken op hun school. Deze 'studiekeuzementoren' zijn zelf student en weten dus precies wat de scholier doormaakt in het studiekeuzeproces. De studiekeuzementoren begeleiden de scholieren bij het maken van de juiste studiekeuze door middel van individuele gesprekken, workshops, bedrijfsbezoeken en gesprekken met mensen uit het werkveld. Daarnaast kunnen de scholieren aan de studiekeuzementoren al hun vragen kwijt over het leven als student.

Op dit moment is ongeveer een kwart van de eerstejaars universitaire studenten ontevreden over de gemaakte studiekeuze. Een deel van deze studenten besluit daarom een andere studie te volgen, wat de kans op een langstudeerboete van 3000 euro vergroot. Een student mag namelijk niet meer dan een jaar uitlopen tijdens zijn studie.

Het doel van het 'Studiekeuze 1op1' project is scholieren een duidelijker beeld gegeven van ze van een studie kunnen verwachten. De begeleiding die Studiekeuze 1op1 geeft, geldt voor elk profiel en voor elke studie in Nederland. Scholen uit de provincie Overijssel kunnen elk jaar aangeven of ze interesse hebben om hun leerlingen deel te laten nemen aan het project, waarna de scholier zelf nog kan aangeven of hij dat ook wil. De kosten voor de scholier zijn 50 euro voor een jaar begeleiding.