Onderzoek GfK: Pensioen belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde

Persbericht van Legal & General

Ondernemers vinden de collectieve pensioenregeling zoals zij die aan hun werknemers aanbieden nog altijd veruit de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde die hun onderneming te bieden heeft. Tegelijkertijd zijn ondernemers zeer kritisch over de transparantie van kosten en het inzicht in de ontwikkeling van de waardeopbouw.

Onderzoek GfK
Onderzoeksbureau GfK heeft in opdracht van Legal & General een uitgebreid onderzoek gehouden onder bedrijven met 5 tot 75 werknemers. Respondenten in het onderzoek zijn functionarissen die binnen de onderneming verantwoordelijk zijn voor de pensioenregeling. Van het onderzoek zijn bedrijven met een bedrijfstak- of ondernemingspensioenfonds uitgesloten.

Collectieve pensioenregeling belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde De collectieve pensioenregeling die werkgevers voor hun werknemers hebben getroffen, wordt door werkgevers met 37 % veruit als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde genoemd. 22 % van de werkgevers vindt de faciliteiten voor werknemers om opleidingen te volgen de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde. Het 'nieuwe werken' waarbij werknemers deels zelf hun arbeidstijden kunnen vaststellen en deels zelf kunnen bepalen of werkzaamheden vanuit de eigen woning worden uitgevoerd of 'op kantoor' wordt door 16 % van de ondernemers als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde gezien. Opvallend is dat in de waardering wat als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde wordt gezien nauwelijks verschil in beoordeling blijkt te bestaan tussen ondernemers met kleine of met grote ondernemingen.

Inzicht in kosten
Aan de respondenten in het onderzoek is gevraagd wat zij het belangrijkste aspect van een pensioensregeling vinden. Duidelijk inzicht in kosten en opbouw pensioen wordt door 36 % van de respondenten als belangrijkste aspect genoemd. Deze uitslag is opvallend, zeker gelet op de waardering van andere aspecten. 14 % van de respondenten noemt bijvoorbeeld de hoogte van de premie inleg voor werkgever/werknemer als belangrijkste aspect. Slechts 3 % noemt als belangrijkste aspect de communicatie aan werkgevers/werknemers over de risico's bij vermogensopbouw.

Switchbereidheid
Is een ondernemer ontevreden over bepaalde aspecten van de door hem afgesloten pensioenverzekering dan is dit een belangrijke reden om na afloop van de contractstermijn van aanbieder te wisselen. Duidelijk inzicht in inkomsten en opbouw pensioen wordt door respondenten als belangrijkste aspect genoemd van een pensioenregeling. Tegelijkertijd is dit echter ook een van de deelaspecten waar de respondenten met betrekking tot hun bestaande pensioenverzekering het meest ontevreden over zijn. En daarmee is dit voor deze ondernemers dan ook een van de belangrijkste argumenten te overwegen van aanbieder te switchen. Vooral bedrijven met 5 tot 9 werknemers hebben een hogere switchbereidheid wanneer er door de aanbieder slecht inzicht wordt gegeven in de kosten en opbouw.

69 % van ondernemers gaat bij einde contractsperiode meerdere offertes opvragen
69 % van de respondenten geeft aan dat zij bij het aflopen van hun huidige pensioenverzekering één of meer andere aanbieders gaan vergelijken. 50 % zal zich daarbij oriënteren bij twee andere aanbieders. Slechts 8 % wil meer dan twee andere aanbieders vergelijken. Uit het onderzoek blijkt dat van de respondenten in de afgelopen 10 jaar tweederde van aanbieder is veranderd of voor het eerst een pensioenregeling heeft afgesloten.

Transparantie van kosten wordt een centraal item in discussie over pensioen
"Ik ben ervan overtuigd dat het aspect 'kosten' in de komende jaren centraal zal komen te staan in alle discussies rondom pensioenen", aldus drs. Arno Dolders, algemeen directeur Legal & General. "Met lage rentes en beleggingsopbrengsten en een grens aan de mogelijkheid premies verder te laten stijgen, zullen kosten steeds zwaarder meewegen in het uiteindelijk op te bouwen pensioenkapitaal.

In de huidige economisch moeilijke tijden denk ik dat veel ondernemers bij contractsverlengingen hun adviseur zullen vragen een bredere oriëntatie uit te voeren naar de mogelijkheden voor een nieuwe uitvoerder van de pensioenregeling. Bij pensioenen gaat het om relatief grote bedragen. Een procentueel gering premieverschil kan dan in nominale euro's voor de MKB ondernemer een relevante besparing opleveren.

De nieuwe generatie pensioenproducten zal naar mijn verwachting dan ook gebouwd worden rondom de noodzaak de kosten zo beperkt mogelijk te houden. Aanbieders die in deze innovatie niet mee kunnen zullen naar mijn verwachting dan ook bij contractverlengingen een versnelde uitstoom van contracten zien.

Rapport
Een uitgebreide samenvatting van het GfK Onderzoek pensioenen zoals dat in opdracht van Legal & General is uitgevoerd, is zonder kosten op aanvraag verkrijgbaar door een mail te sturen aan marketing@landg.nl onder vermelding van 'onderzoek pensioen'.

Links:
http://www.landg.nl/



Razende Robot Reporter